حوزه معنایی سفه وسفاهت در قرآن وحدیث

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی واژه پژوهی در علوم اسلامی
  • کد COI اختصاصی: FNCLIS01_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 987
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمان عشریه

استادیار دانشگاه علوم ومعارف قرآن کریم قم

مهین بیرانوند

دانش آموخته سطح 3 حوزه علمیه رشته علوم قرآن و تفسیر

چکیده

این مقاله با نام «حوزه معنایی سفه وسفاهت در قرآن وحدیث» به بررسی و تحلیل حقیقت سفه و دیگر زوایای آندر متون دینی می پردازد.سفه در آموزه های قرآنی و روایی، جایگاه ویژه ای دارد و آیات و روایات مختلفی، بیانگر حقیقت آن و دیگر مباحث مرتبط باآن دو هستند.نگارنده با عنایت به اهمیت عنوان سفه، در قالب پژوهشی بنیادی و به وسیله روش نقلی وحیانی، به بررسی مفاهیم آن دو در آیات قرآنی و روایات اهل بیت علیه السلام پرداخته است.بر پایه آموزه های قرآنی، سفه در دو حوزه اعتقادات و اعمال مطرح است. سفاهت اعتقاد در انکار نبوت و کفر و نفاق وسرپیچی از احکام الهی است. سفاهت عملی نیز در فقه بحث می شود و به معنای محجوریت و ممنوعیت فرد سفیه از اعمالبرخی اختیارات در معاملات و ایقاعات است.نشانه ها و آثار سفه، اعراض از دین خدا، دنیادوستی و دور از عواطف انسانی، از نشانه ها سفه است و برخی آثار سفاهتعبارت است از: انکار دین خدا و انحراف سوی بت پرستی و تفرقه و اختلاف و بدگمانی درباره خدای سبحان.

کلیدواژه ها

سفه، سفاهت، اقسام سفاهت، آثار سفه، عوامل سفه، جهالت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.