بررسی تفاوت معناشناختی واژگان «غیث» و «مطر» در قرآن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی واژه پژوهی در علوم اسلامی
  • کد COI اختصاصی: FNCLIS01_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین سیدی

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

سیده فاطمه شاهمرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن دانشکده تربیت مدرس علوم قرآن مشهد

ابوالفضل کاظمی

دانش آموختهی کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه قم

چکیده

کاوش در معنای واژه های به ظاهر مترادف در قرآن کریم یکی از عرصه های مهم پژوهش در زمینه ی مطالعاتمعناشناسی واژگان قرآن کریم است که از اهمیت به سزایی برخوردار بوده و زمینه درک بهتر از مقاصد آیات را بهدست خواهد داد. این نوشتار بر آن است تا با نگاهی معناشناختی حوزه های معنایی دو واژهی غیث و مطر را موردمطالعه قرار دهد. به این منظور، پس از بررسی این واژهها در کتب لغت قبل از نزول قرآن کریم، مفهوم آنها در قرآنمورد بررسی قرار گرفته و سپس سیر تطور آنها پس از نزول قرآن پیگیری شده است. در ادامه ضمن بحث از عدمترداف و هممعنایی کامل میان این دو واژه به برخی دیگر از واژه های متقارب المعنا به این واژگان اشاره گردیده است.بررسی ها نشان می دهد با توجه به اینکه دو واژه ی غیث و مطر دارای اصالت عربی بوده، قرآن کریم برای این دو واژهتفاوتهای معنایی خاصی را در نظر گرفته به طوری که واژه «عیث» در سیاق مثبت و «مطر» در سیاق منفی جای گرفته است.

کلیدواژه ها

معناشناسی، تغییر معنایی، غیث، مطر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.