جایگاه مرور زمان در تعزیرات از منظر فقه و حقوق اسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس ملی چارسوی علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: NCCH01_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 913
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد حبیبی تبار

استاد حوزه ی علمیه و جامعه المصطفی العالمیه

مصطفی کرمی پور

دانشجوی دکتری حقوق وجزا و جرم شناسی جامعه المصطفی العالمیه

چکیده

پذیرش مرور زمان در حقوق کیفری ایران به کشمکش های ممتدی باز میگردد که در قوانین پس از انقلاب با مخالفت شدید شورای نگهبان مواجه شد و از قوانین جزایی کشور حذف گردید لکن پس از مدتی به دلیل مشکلات قضایی و اجرایی و تراکم پرونده ها در محاکم قضایی ضرورت نیاز به آن در بین حقوقدانان احساس شد و در مجازات های موصوف به بازدارنده و اقدامات تامینی و تربیتی و دعوای کیفری ناشی از چک پذیرفته شد در نهایت در سال ۱۳۹۲ به دلیل حذف عنوان مجازات بازدارنده و تعمیم تعزیرات به آن مرور زمان در تعزیزات نیز پذیرفته شد. متقضای قاعده بید الحاکم بودن تعزیرات در فقه امامیه ایجاب میکند که حاکم شرع بتواند هر نوع مصلحت اندیشی در جرائم تعزیزی از جمله مرور زمان را داشته باشد. پذیرش مرور زمان در تعزیرات با توجه به ضرورت های اجتماعی میتواند تامین کننده مصالح اجتماعی گردد. در این نوشتار ضمن تاکید بر مطابق بودن پذیرش مرور زمان در تعزیرات با قاعده فقهی التعزیر بما یراه الحاکم به بررسی مرور زمان در حقوق الناس نیز پرداخته میشود.

کلیدواژه ها

مرور زمان. شکایت کیفری. تعزیرات . حق الناس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.