تحلیل تطبیقی بناهای شهر ابرکوه با تأکید بر ویژگی های معماری معاصر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنگره بین المللی پایداری در معماری و شهرسازی معاصر خاورمیانه
  • کد COI اختصاصی: CAMU01_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 997
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا بهپور

دانشجوی دکترای معماری ، گروه معماری، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

وحید قبادیان

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، استان تهران، شهر تهران، ایران

چکیده

امروزه در شهر ابرکوه چند صد بنای شاخص تاریخی وجود دارد، بررسی ها نشان می دهد تاکنون با وجود نقش، تنوع و ویژگی های خاص، مطالعات کاملی درباره آنها صورت نگرفته است، اما به واسطه وجود نمونه های با ارزش از دوره های مختلف تاریخی بررسی این بناها ضروری است. در مقاله پیشرو ضمن بررسی معماری معاصر ابرکوه؛ به شناخت عوامل تأثیرگذار، مبانی نظری، ویژگی های معماری معاصر و تحلیل اندیشه ها در هر دوره از معماری معاصر ابرکوه پرداخته می شود. معماری معاصر به سه بخش تقسیم شده است که عبارتند از عصر قاجاریه، پهلوی و عصر جمهوری. روش تحقیق «استدلالی و تحلیلی» می باشد. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد؛ در عصر سنت ایده و شکل ساختمان در معماری ایران مشخص و معین بود و معمار به تبعیت از نظام فکری و اصول شکلی و اجرایی که میراث گذشته بود، می اندیشیده و بنا می کرده، ولی از اواسط قاجار معماری ایران به دلیل ارتباط با جهان غرب با یک دوگانگی روبرو شد. زیرا نتوانسته پیوندهای شکلی کاربردی معنوی اش را با گذشته یک باره از میان بردارد و اندیشه های جدید و سامان یافته را جایگزین نماید و این سبب ایجاد دگرگونی بسیاری در حوزه معماری ابرکوه گردید. به ویژه در عصر پهلوی این نفوذ از نظر نوع مصالح، شیوه اجرا، اندیشه و مبانی و ... بسیار فراگیر و گسترده می شود و در عصر جمهوری اسلامی همانطور که در مقاله پیشرو نیز بررسی شده همچنان این دوگانگی وجود دارد. ولی در کل معماری معاصر در ابرکوه همه جا و یکسره با پشتوانه علمی و تجربی خود قطع رابطه نکرده و برخی خصایل دیرینه اش را تداوم بخشیده است.

کلیدواژه ها

معماری، ابرکوه، مبانی نظری، قاجاریه، پهلوی، جمهوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.