ارزیابی آمادگی کارکنان به تغییر سازمانی و تأثیر آن بر اثربخشی نظام چرخش شغلی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی آینده پژوهی، مدیریت و توسعه اقتصادی
- کد COI اختصاصی: MCED02_165
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 804
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تبریز، ایران.
استادیار، دکترای تخصصی مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بناب، گروه مدیریت، بناب ایران.
چکیده
هدف کلی تحقیق حاضر ارزیابی آمادگی کارکنان به تغییر سازمانی و تاثیر آن بر اثربخشی نظام چرخش شغلی در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی می باشد. برای این منظور آمادگی کارکنان به تغییر سازمانی براساس نظریهدونهام و همکاران و اثربخشی نظام چرخش شغلی بر اساس نظریه اشاره نانا ادومی تعریف و در این راستا سه فرضیه اصلی تنظیم گردیده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی میباشد که تعداد آنها 485 نفر است. نمونه آماری با استفاده از رابطه کوکران 214 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسشنامه؛ پرسشنامه آمادگی کارکنان به تغییر سازمانی دونه ام و همکاران و پرسشنامه اثربخشی نظام چرخش شغلی اشاره نانا ادومی میباشد که پس از سنجش روایی و پایایی و اطمینان از آن، در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. بدین ترتیب که برای طبقه بندی، تلخیص و توصیف داده های آماری از روش آمار توصیفی و در سطح استنباطی برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون های t تک گروهی، کلموگروف-اسمیرنف، r پیرسون اسپیرمن و رگرسیون با نرم افزار SPssاستفاده گردیده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که آمادگی کارکنان به تغییر سازمانی و اثربخشی نظام چرخش شغلی در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی درحد بالاتر از متوسط است. همچنین نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که آمادگی کارکنان به تغییر سازمانی و تاثیر آن بر اثربخشی نظام چرخش شغلی در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی مؤثر است.کلیدواژه ها
آمادگی به تغییر سازمانی، تغییر، تغییر سازمانی، چرخش شغلیمقالات مرتبط جدید
- اثر هشت هفته تمرینات ویلیامز بر میزان درد و دامنه حرکتی ستون فقرات مردان مبتلا به کمردرد مزمن
- مقایسه نمایش استعمال دخانیات در سریال پربازدید ایرانی پوست شیر در مقایسه با سریال پربازدید ترکیه (عائله)
- تجربه زنان از مصادیق عدم عدالت جنسیتی در قطار شهری مورد مطالعه مترو تهران
- بررسی تاثیر فمینیسم سایبر بر کنشگری زنان در فضای دیجیتال
- اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی بر در هم آمیختگی فکر - عمل، اجتناب تجربی و شفقت ورزی به خود در مبتلایان به وسواس فکری- عملی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.