بررسی ارتباط بین سلامت روان با حوادث شغلی، رفتار ایمن و متغیرهای جمعیت شناختی کارگران:مطالعه موردی در صنعت چاپ

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-2-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 566
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خندان

مربی، گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات سلامت کار، دانشگاه علوم پزشکی قم قم، ایران

علیرضا کوهپایی

استادیار گروه مهندسی بهداشت حرفه ای مرکز تحقیقات سلامت کار،دانشگاه علوم پزشکی قم، ایران

چکیده

زمینه و هدفک سلامت جسمی و روانی کارگران یکی از فاکتورهای مهم موثر بر نحوه عملکرد شغلی انان است. تعداد حوادث شغلی منجر به فوت نیز در کشور ما بالاست. ارزیابی و کنترل عوامل موثر در بروز حوادث و همچنین نحوه ارتباط آن با رفتار و سلامت روان افراد بسیار حیاتی است. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط میان سلامت روان با رفتارهای ایمنی حوادث شغلی و متغیرهای دموگرافیک در یک صنعت چاپ و نشر در یکی از استان های مرکزی ایران و در سال 1393 اجرا گردید. روش بررسی: مطالعه توصیفی-تحلیلی ومقطعی حاضر میان تمام پرسنل عملیاتی شرکت(98نفر) صورت پذیرفت. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته دموگرافیک،پرسشنامه سلامت GHQ28 به همراه چک لیست رفتاری وحوادث خود گزارش شده بوده اند . داده های حاصل با استفاده از آزمون های تی مستقل،تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون، به کمک نرم افزار sPSS ویراست بیست مورد آنالیز قرار گرفتند. یافته ها: پاسخ دهندگان همگی مذکر و با متوسط سن 41/79 و انحراف استاندارد 6/77 سال بودند که درگستره 0-5 دچار حادثه شده بودند. 80/75% از 800 رفتار مشاهده شده ایمن بود. میانگین نمره سلامت عمومی 50/38+10/39 بوده وتمام کارگران نمره ای بیش از نقطه برش23 داشتند. ارتباط بین سلامت روان با رفتارهای ایمنی معنی دار نبود(p> 0/05) وسطح معنی داری آن با حوادث نیز 0/08 گزارش گردید. نتیجه گیری: پرسنل به لحاظ سلامت روان در شرایط نامطلوب قرار دارند. هر چند شرایط از نظر حوادث و رفتارهای ناایمن در وضعیت هشدار نیست، اما می توان با به کارگیری مدل ABC (فعال کننده ها-رفتارها-پیامدها) رفتار کارکنان را بیش از پیش ارتقاء بخشید و از تعداد حوادث کاست.

کلیدواژه ها

سلامت روان، ایمنی شغلی، حادثه، نمونه برداری رفتاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.