مدلسازی بارش– رواناب حوضه سد شیخ بشارت با استفاده از «HEC-HMS»

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM03_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2858
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علیزاده منصوری

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران-آب ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد

محمدتقی اعلمی

عضو هیات علمی گروه مهندسی عمران-آب دانشگاه تبریز

سید جمیل قادری

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد

چکیده

مهار آبهای سطحی به منظور استحصال و کنترل اثرات مخرب سیلها انجام می پذیرد و امروزه اهمیت آن به نحوی است که یکی از مهمترین اهداف و سیاستگذار یهای کلان مالی در هر کشوری محسوب شده و هر ساله بودجه هنگفتی را به خود اختصاص میدهد، این در حالی است که بنا بر آمار منتشره از سو ی ساز مان ملل، میزان بارش در ایران یک سوم مقادیر متوسط جهانی بوده و کشورمان در رده هفتم کشورهای در معرض خطر وقوع سیل در جهان قرار دارد . همچنین بدلیل اینکه اساس روشها ی معمول محاسبات ی جهت انجام تحلیلهای هیدرولوژیکی، بر نتایج تجربی و محاسبات دستی استوار است، لذا با ایجاد هر نوع خطا یی، توجیه همچنین بدلیل اینکه اساس روشها ی معمول محاسبات ی جهت انجام تحلیلهای هیدرولوژیکی، بر نتایج تجربی و محاسبات دستی استوار است، لذا با ایجاد هر نوع خطا یی، توجیه این سرمایه گذاریهای کلان به خطر می افتد. ما با بهره گیری از مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS قادر خواهیم بود تا علاوه بر یافتن پاسخ هیدرولوژیکی رواناب حوضه و هیدروگرافهای نقاط مختلف از مسیر جریان ،با استفاده از قابلیت واسنجی مدل ، مقادیر حقیقی پارامترها یی را که بصورت فرضی و یا براساس نتا یج حوضه های دیگر ، در مدلسازی بکار رفته است را تعیین نمائیم . در این تحقیق مدل بارش- رواناب حوضه سد شیخ بشارت که دارای مساحت حوضه ای 476/5 کیلومتر مربع ، طول آبراهه ای 51/2 کیلومتر بوده و سدی در حال مطالعات اولیه در محدوده شهرستان بیجار در استان کردستان است ، بر اساس سیستم مدلی HEC-HMS و داده های مدلی سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در 4 روش مدلی متفاوت شبیه سازی و نتایج با یکدیگر مقایسه شده اند. همچنین براساس نتایج محاسباتی و نتایج مشاهداتی ثبت شده ا ز حوضه ، عملیات واسنجی (کالیبراسیون) جهت تعیین مقادیر حقیقی برخی از پارامترهای حوضه انجام پذیرفته است .

کلیدواژه ها

بارش- رواناب، مدل HEC-HMS ،هیدروگراف، واسنجی، سد شیخ بشارت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.