بررسی عوامل موثر بر مخارج تحقیق و توسعه در بنگاه های صنعتی ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری)
  • کد COI اختصاصی: ICPEEE01_1573
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1051
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی فرخفال

کارشناس ارشد اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان

علی هاشم زهی

دانشجوی دکتری مدیریت بازاریابی، دانشگاه تهران

محدثه هاشم زهی

پژوهشگر مرکز تحقیقات اجتماعی کند و کاو

علی اصغر ساجدی فر

کارشناس ارشد مدیریت MBA دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران

چکیده

در این مطالعه عوامل موثر بر مخارج تحقیق و توسعه برای 22 صنعت ایران که بر اساس کدهای ISIC مرتب شده اند طی دوره زمانی 1376 1385 بررسی شده است. برای این منظور از روش اقتصادسنجی پانل استفاده شده که این روش به ما این امکان را می دهد که صنایع مختلف را طی زمان بررسی کنیم. در اینجا از تابع تولید کاب داگلاس که معروفترین شکل مورد استفاده برای کارکردن روی R&D است، بهره برده شده است. همچنین برای تخمین این تابع سه تصریح متفاوت در نظر گرفته شده و در نهایت بهترین تصریح از میان آنها انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که نسبت هزینه تحقیقات دولتی به تولید ناخالص داخلی برای صنایع ایران طی دوره مطالعه بی معنی بوده است ولی معنیداری ارزش افزوده و مهارت نیروی کار و نوع مالکیت بنگاه ها در هر سه مدل پذیرفته شده است. تفسیر نتایج حاکی از آن است که حضور بخش خصوصی، انحصار، ارزش افزوده بالا و مهارت نیروی کار به ترتیب مهمترین عوامل موثر بر مخارج تحقیق و توسعه در صنایع ایران هستند. بطوریکه رتبه بندی این صنایع در تاثیرپذیری از عوامل موثر بر مخارج R&D نشان دهنده اینست که صنایع مواد غذایی و آشامیدنی (کد 15 ) بالاترین و تولید پوشاک، عمل آوردن و رنگ کردن پوست خزدار (کد 18 ) پایینترین رتبه را داشته اند.

کلیدواژه ها

تحقیق و توسعه، روش پانل، بنگاه صنعتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.