بررسی اثر قرق مرتع بر پوشش گیاهی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE02_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 951
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه شیخ زاده

کارشناس ارشد مرتعداری دانشگاه صنعتی اصفهان،

حسین بشری

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان

سیدحمید متین خواه

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

با توجه به اهمیت و لزوم شناخت خصوصیات خاک بهویژه خصوصیات شیمیایی آن در اداره صحیح اکوسیستم های مرتعی، این مطالعه به-منظور بررسی اثر شدت چرای دام بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و پوشش گیاهی در مراتع تحت مدیریت قرق و چرای آزاد واقعدر شهرستان چادگان اصفهان انجام شد. بدین منظور، نمونهبرداری و جمعآوری اطلاعات پوشش گیاهی و خاک از هر دو منطقه انجام شد.اطلاعات پوشش گیاهی در پلاتهای یک متر مربعی به تعداد30 نمونه از هر منطقه به صورت سیستماتیک-تصادفی جمع آوری شد. نمونه-های خاک از عمق 0-30 سانتیمتری در24 پلات به طور تصادفی در هر دو منطقه جمع آوری شد. پارامترهای اسیدیته خاک، هدایت الکتریکی، غلظت یون های سدیم، کلسیم و منیزیم، مقدار فسفر و پتاسیم قابل جذب، درصد ماده آلی، درصد آهک، درصد سنگریزه و درصدرطوبت اشباع خاک اندازه گیری شد. براساس نتایج، درصد پوشش تاجی و تراکم گونههای گیاهی در داخل منطقه قرق بیشتر از منطقهچرای دام میباشد و دو منطقه از این لحاظ اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد آماری نشان دادند. در منطقه چرا، میزان اسیدیته، هدایتالکتریکی، سدیم، آهک و درصد سنگریزه خاک افزایش داشته ولی میزان ماده آلی، کلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم و درصد اشباع خاککاهش یافته است. به طورکلی، چرای شدید دام باعث کاهش پوشش گیاهی شده و با ایجاد تغییرات منفی در عناصر غذایی خاک، پایداریاکوسیستم خاک را به خطر میاندازد.

کلیدواژه ها

خصوصیات خاک، چادگان، چرای دام، قرق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.