مطالعه فلوریستیک و جغرافیای گیاهی رویشگاه میانرودان (مطالعه موردی: شرق شهرستان خلخال- استان اردبیل)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE02_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 982
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر میرزایی موسی وند

دانشجوی دکتری مرتعداری دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی،

اردوان قربانی

دانشیار دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، *نویسنده مسئول

محمدعلی زارع چاهوکی

دانشیار دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی،

فرشاد کیوان بهجو

استاد گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

این تحقیق در منطقه ای با مساحت حدود 1200 هکتار در شرق شهرستان خلخال صورت گرفت. نمونه های گیاهی مشاهده شده در منطقه طی فصل رویشی جمع آوری و براساس روش های متداول تاکسونومی گیاهی با استفاده از منابع فلور مختلف و سایر منابع شناسایی، تیره، جنس و گونه هر یک از آن ها تعیین گردید. نتایج نشان داد که بزرگ ترین خانواده ها از لحاظ تعداد گونه نعناعیان (Lamiaceae) با 14 گونه (18/92 درصد) گرامینه (Poaceae) با 13 گونه (17/57 درصد)، کاسنی (Asteraceae) و پروانه آسا (Fabaceae) هر کدام با 10 گونه (13/51 درصد) و چتریان (Apiaceae) با 6 گونه (8/11 درصد) می باشند. از نظر شکل زیستی 55/41 درصد همی کریپتوفیت، 28/38 درصد تروفیت، 9/46 درصد کامفیت، 5/41 درصد ژئوفیت و 1/35 درصد فانروفیت، نتایج بررسی های پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه مورد مطالعه نشان داد که اکثر گونه های آن (65 درصد ) مربوط به ناحیه ایرانی- تورانی می باشند. درصد بالای عناصر ایرانی- تورانی، نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه به این فیتوکوریون تعلق دارد. همچنین، این مطالعه غالبیت بارز گیاهان همی کریپتوفیت را نشان داد که احتمالاً ناشی از ارتفاع بالا و سرمای شدید حاکم بر منطقه در فصل نامساعد است. همچنین وفور گونه های تروفیت هم به ارتفاع منطقه و هم تخریب های شدید و آشکار ناشی از چرای مفرط توسط دامداران است.

کلیدواژه ها

فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، خلخال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.