بررسی مقابله ای بروز پدیده مک گرک در آزمودنی های فارسی و کردی کرمانشاهی زبان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-7-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 657
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مارال آسیایی

دانشجوی دکتری زبان شناسی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران ،ایران

نینا حسینی کیونانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد زبان شناسی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران ،ایران

ماندانا نوربخش

استادیار زبان شناسی، دانشگاه الزهراء(س)، تهران ،ایران

چکیده

توهم درکی مک گرک، پدیدهای است که طی آن فرد به منظور درک بهتر گفتار، اطلاعات هر دو حوزهٔ شنوایی و بینایی را با یکدیگر تلفیق می کند. بارزترین نمونه ای که در توضیح این پدیده ارائه می گردد، تلفیق هجای دیداری / gCl/ با هجای شنیداری /bd/ بوده که منجر به درک هجایی مابین این دو هجا گردیده و افراد هجای /dd/ را به عنوان پاسخ برمیگزینند. با وجود این که این پدیده به عنوان پدیدهای همگانی در نظر گرفته نمی شود، اما توسط بیشتر افراد مورد آزمایش، تجربه شده و در زبانهای بسیاری مورد مطالعه قرار گرفتهاست. پژوهش حاضر نخستین پژوهشی است که به بررسی میزان رخداد تأثیر مک کرک در زبانهای فارسی و کردی کرمانشاهی پرداخته است. پرسش اصلی مقاله این است که آیا میزان بروز این پدیده در زبانهای فارسی و کردی کرمانشاهی معنی دار می باشد؛ همچنین میزان تأثیر عامل جنسیت بر رخداد این پدیده چگونه است؟ ۱۲۱ محرک شنیداریدیداری به ۱۲۰ نفر از آزمودنیها (۹۰ آزمودنی فارسی زبان و ۹۰ آزمودنی کردزبان) ارائه شد. نتایج، نشان از وقوع این پدیده در هر دو زبان دارد، با این تفاوت که وقوع این پدیده در زبان کردی نسبت به زبان فارسی معنادار میباشد. در زبان فارسی هنگامی که یک هجای شنیداری دولبی و یک هجای دیداری نرمکامی با یکدیگر ترکیب می شوند، بیشترین میزان همسان سازی اطلاعات دیداری و شنیداری صورت میپذیرد. این در حالی است که در زبان کردی ترکیب یک هجای شنیداری نرمکامی و یک هجای دیداری کامی منجر به رخداد بیشترین پاسخ تلفیقی شده است. تأثیر جنسیت (جنسیت ارائه دهنده و آزمودنی) نیز در این پژوهش مورد واکاوی قرار گرفته است. نتایج، نشان دهندهٔ تاثیر معنادار جنسیت ارائه دهندهٔ زن بر بروز این پدیده دارد.

کلیدواژه ها

تأثیر مک کرک، زبان فارسی، زبان کردی کرمانشاهی، جنسیت، تأثیر زبان مادری و بیگانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.