بررسی اثر نور روز بر سلامت روانی سالمندان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-1-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره کرمی

کارشناسی ارشد ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

رستم گلمحمدی

نویسنده مسئول- رستم گلمحمدی، دانشیار گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت و مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان

احمد حیدری پهلویان

استادیار گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

رشید حیدری مقدم

دانشیار گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه: استفاده از نوردرمانی در درمان بیماریهای روانی از قبیل افسردگی فصلی و اختلالات ریتم سیرکادین بسیار رایج است. نوردرمانی با استفاده از نورطبیعی یا مصنوعی انجام می گیرد که می تواند نقش پیشگیرانه در ایجاد اختلالات مذکور داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر نور روز بر بهبود عوامل ذهنی سلامت سالمندان انجام شده است.مواد و روشها: در این مطالعه مداخله ای، 19 نفر (7مرد و 12 زن) از واجدین شرایط ورود به مطالعه ساکن در مراکز نگهداری سالمندان همدان انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد، روزانه دو ساعت از ساعت 9:00 تا 10:00 صبح و ساعت 4:00 تا 5:00 عصر به مدت یکماه در معرض نور خورشید قرار گیرند. میزان سلامت عمومی و خواب آلودگی سالمندان قبل و بعد از مداخله با پرسشنامه سلامت عمومی GHQ و مقیاس خواب آلودگی کرولینسکا (KSS) ارزیابی شد. یافته ها: میانگین نمره سلامت عمومی پس از مداخله از 36/31 به 29/89 کاهش یافت (P=0/003). نتایج حاکی از افزایش سطح خواب آلودگی از ساعت 3:00 تا 7:00 بامداد و کاهش آن در طول روز بویژه از ساعت 13:00 تا 20:00 بود (P=0/001). نتیجه گیری: نوردرمانی می تواند باعث تنظیم ریتم بیولوژیک و چرخه خواب - بیداری و در نهایت اصلاح وضعیت سلامت روانی سالمندان شود. پیشنهاد می شودسالمندان به صورت برنامه ریزی شده صبح و عصر در معر نور خورشید قرار گیرند. این روش می تواند به عنوان یک روش کمکی در پیشگیری و درماناختلالات خلقی و خواب در سالمندان به کار رود.

کلیدواژه ها

نوردرمانی، سالمندان، پرسشنامه KSS, GHQ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.