تحلیل عناصر داستانی رمان «آتش زیرخاکستر» اثر «مسعود دیه جی»

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مطالعات انتقادی ادبیات، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CSL-1-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 860
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه ارنظری قرنجیک

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی موسسه آموزش عالی گلستان- نویسنده مسئول

طواق گلدی گلشاهی

استادیار و عضو هیات علمی مرکز تربیت معلم گرگان

کبری نودهی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، ایران، گرگان

چکیده

هر داستانی در بر دارنده ی عناصری است که به شکل قاعده در آمده اند و به مثابه اجزای یکداستان هستند، مانند: پیرنگ، شخصیت، زبان، روایت و زاویه دید، گفت وگو، صحنه، لحن، درون مایه و...هدف اصلی ما در این مقاله بررسی و تحلیل عناصر داستانی رمان «آتش زیرخاکستر» نوشته ی «مسعود دیه جی» نویسنده ترکمن است. رمان «آتش زیرخاکستر» روایتی است تاریخ گونه که موضوع اصلی آن حول حضور نیروهای روسیه در ایران شکل می گیرد و ماجرا در فضایی واقعی، در دل طبیعت ترکمن صحرا، به وقوع می پیوندد. این رمان معروف ترین اثر نویسنده معاصر ترکمن «مسعود دیه جی» است. پژوهش در جنبه های تئوریک و عناصر داستانی این رمان می تواند به شناخت بهتر داستان نویسیدر ترکمن صحرا و تحلیل بهتر و درست تر آن بیانجامد. بنابراین از آنجا که ضرورت اجرای چنینپژوهش هایی به خوبی احساس می شود، در این مقاله کوشیده ایم تا با استفاده از امکانات تحقیقاتیموجود، پژوهشی با محوریت داستان و شناسایی و تحلیل عناصر داستان در اثری از نویسنده ی اقلیمیو معاصر کشورمان یعنی «مسعود دیه جی» ارائه دهیم و میزان دقت نویسنده را در چگونگی استفاده از این عناصر بررسی نماییم. از آن جایی که رمان«اتش زیرخاکستر» در دوران نوین و رو به رشد داستان نویسی در ترکمن صحرا نوشته شده و می توان آن را از جمله رمان های رئالیستی ادبیات فارسیایران محسوب نمود، ممکن است لازم باشد تا به ساختارهای داستانی نوین آن نیز توجه شود و این امرمیسر نیست جز با تحلیل عناصر داستانی تشکیل دهنده ی این رمان. بنابراین توجه و تحقیق درباره یعناصر داستانی این رمان حائز اهمیت می باشد. ضمن این که با توجه به سوابق موجود، این مقاله،نخستین پژوهش رسمی در عناصر داستانی و ادبیات داستانی ترکمن صحرا است.

کلیدواژه ها

عناصر داستان، مسعود دیه جی، ادبیات داستانی، آتش زیر خاکستر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.