بررسی شاخص های تحمل و حساسیت در ژنوتیپ های لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L ) تحت مدیریت زراعی کم نهاده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی حبوبات ایران
  • کد COI اختصاصی: PULSES06_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 723
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل غدیری

ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خمین، ایران

پرویز رضوانی مقدم

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا بهشتی

بخش تحقیقات اصلاح بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

به منظور مطالعه شاخص های تحمل و حساسیت در ژنوتیپ های لوبیا چیتی کشت شده در مدیریت زراعی کم نهاده، آزمایشی در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین به اجراء درآمد. تعداد 559 ژنوتیپ لوبیا چیتی به همراه سه شاهد در قالب طرح آگمنت در دو شرایط مدیریت زراعی متداول و مدیریت زراعی کم نهاده کشت شدند. در طول فصل رشد و نمو مراقبت های زراعی لازم براساس شرایط هر یک از مدیریت های زراعی صورت پذیرفت و در پایان عملکرد ژنوتیپ ها اندازه گیری شد. برای ارزیابی ژنوتیپ ها از نظر تحمل به شرایط کم نهاده، میانگین حسابی ( MP )، میانگین هندسی ( GMP )، شاخص تحمل به تنش ( STI )، شاخص حساسیت به تنش( SSI ) و شاخص تحمل ( TOL ) محاسبه شد. با استفاده از نمودار بای پلات حاصل از SSI و GMP، لاین هایی که دارای بیشترین مقدار GMP و کمترین مقدار SSI بودند شناسایی شدند؛ براساس نمودار بای پلات حاصل از MP و TOL ، لاین هایی که دارای بیشترین مقدار MP و کمترین مقدار TOL بودند شناسایی شدند و با استفاده از نمودار بای پلات حاصل از STI و GMP ، لاین هایی که دارای بیشترین مقدار GMP و STI بودند شناسایی شدند. در نهایت با اشتراک گیری از لاین های مطلوب در هر یک از بای پلات های فوق، لاین های Ks-21673، Ks-21671، Ks-92198، Ks-21362، Ks-92022، Ks-21184 و Ks-21236 به عنوان ژنوتیپ های مناسب جهت کشت در مدیریت های زراعی کم نهاده شناسایی شدند.

کلیدواژه ها

شاخص تحمل، شاخص حساسیت، لوبیا چیتی، مدیریت زراعی کم نهاده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.