بررسی تلقیح توام باکتری های مزوریزوبیوم سیسری و قارچ های میکوریز بر تولید بیوماس در گیاه نخود

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی حبوبات ایران
  • کد COI اختصاصی: PULSES06_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 651
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا توسلی

استادیار پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

ناصر علی اصغر زاد

استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

غلامرضا صالحی جوزانی

دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

احمد اصغر زاده

استادیار موسسه تحقیقات خاک و آب تهران

چکیده

بیشتر گیاهان لگوم از همزیستی سه جانبه با قارچ های میکوریز آربوسکولار (AMF) و ریزوبیوم ها بهره مند می شوند. حضور یکی از این همزیست ها می تواند برفعالیت دیگری تأثیرگذار باشد واثرات متقابل هر دو همزیست میکروبی و قارچی بر گیاه میزبان قابل مشاهده می باشد. در این تحقیق گیاهان نخود (Cicer arietinum L. cv. ILC482) با 6 جدایه باکتری مزوریزوبیوم سیسری و سه گونه از قارچ های میکوریز آربوسکولار شامل G. mosseae (GM)،Glomus intraradices (GI) و (GE) G.etunicatumبصورت فاکتوریل و در یک طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه تلقیح شدند. طبق نتایج حاصل از آزمایش تیمارهای قارچ و باکتری تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر وزن خشک اندام هوایی و ریشه گیاه نخود داشتند. مقایسه میانگین اثرات اصلی تیمارهای قارچی نشان می دهد در نتیجه تلقیح با گونه های قارچی، وزن خشک تولیدی نسبت به تیمار شاهد تلقیح نشده بیشتر بوده است. این افزایش رشد نسبت به شاهد برای تیمار GM، GE و GI به ترتیب 38/9، 31/1 و 22/7 و تیمار مخلوط سه گونه قارچ 21/3 درصد بوده است. همچنین وزن خشک تولیدی در همه جدایه های باکتری نسبت به تیمار شاهد تلقیح نشده بیشتر بوده است. جدایه ( I5 ) و مخلوط شش جدایه ( I7 ) باکتری وزن خشک بیشتری نسبت به بقیه جدایه ها نشان دادند. نتایج نشان می دهد تیمار GE و تیمار شاهد بدون تلقیح با قارچ وزن خشک ریشه بیشتری نسبت به تیمار GI و مخلوط سه گونه قارچی دارند.

کلیدواژه ها

همزیستی سه جانبه، وزن خشک تولیدی، تلقیح

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.