تاثیر وضعیت فیزیوگرافی و رابطه آن با پدیده زمین لغزش اطراف جاده های جنگلی (مطالعه موردی: سری پهنه کلا، جنگلهای حوزه شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی طراحی نوین مهندسی با رویکرد توسعه پایدار و حفظ محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: INCMED01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 715
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید عطااله حسینی

دانشیار گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشگاه تهران

رضا لطفی

کارشناس ناظر اداره کل منابع طبیعی استان مازندران

مجید لطفعلیان

دانشیار گروه جنگلداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عطااله کاویان

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

پدیده زمین لغزش از معضلاتی است که اجرای بسیاری از طرح های جنگلداری را با مشکل مواجه ساخته است. لذا باید پس از شناسایی نقاط حساس به لغزش برای آنها راهکارهای مناسبی اتخاذ نمود. در سالهای اخیر، وقوع زمین لغزش ها در مناطق شمالی کشور به دلیل تغییر کاربری اراضی از جنگل به اراضی کشاورزی و احداث جاده افزایش یافته است. این تحقیق در اطراف جاده های جنگلی احداث شده در سری پهنه کلا واقع در 17 کیلومتری شهرستان ساری انجام گرفته است. برای این منظور ابتدا با تهیه نقشه توپوگرافی منطقه و انجام مطالعات عمومی بر روی آن، منطقه مورد مطالعه مورد بازدید قرار گرفت و با جنگل گردشی تعداد 30 نقطه لغزشی در دو طرف جاده جنگلی احداث شده شناسایی گردیده و اندازه گیری ابعاد نقاط لغزشی شامل طول و عرض و ارتفاع آنها با متر انجام گرفته و مساحت لغزش و حجم لغزش محاسبه شد. در این مطالعه برای تعیین موقعیت دقیق زمین لغزش ها و تهیه نقشه پراکنش آنها از دستگاه GPS استفاده شد و پس از ثبت، نقشه پراکنش زمین لغزش ها توسط نرم افزار Arc view رقومی و وارد سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) شد. همچنین جهت و شیب نقاط لغزشی با قطب نما و شیب سنج تعیین شد و نتایج بدست آمده نشان می دهد که در کلاسه بندی شمال غربی با کلاسه های شمالی و غربی جهت جغرافیایی در سطح احتمال 1% اختلاف معنی داری وجود دارد و بین کلاسه های شمالی و غربی جهت جغرافیایی اختلاف معنی داری وجود ندارد. در دو کلاسه شیب (20-10 و 30-20 درصد)، در میزان مساحت و حجم لغزش اختلاف معنی داری وجود ندارد. در دو کلاسه ارتفاعی، ( 400-150 و650-400 متر از سطح دریا) در میزان مساحت و حجم لغزش در سطح احتمال 1% اختلاف معنی داری وجود دارد. بنابراین باید در محدوده هایی از حوزه آبخیز که دارای خطر زمین لغزش هستند در انجام عملیات عمرانی و هر گونه تأسیسات فنی با دقت و صرف هزینه مناسب اقدام به برنامه ریزی نمود

کلیدواژه ها

زمین لغزش، فیزیوگرافی، جاده جنگلی، سری پهنه کلا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.