بررسی تاثیر بازاریابی محتوا بر استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری برای بهبود سطح رضایت مشتریان در کسب و کار الکترونیکی در شبکه اجتماعی و وب سایت ها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی وب پژوهی
  • کد COI اختصاصی: IRANWEB02_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3577
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید وثوق

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات- تجارت الکترونیک، موسسه آموزش عالی مهرآستان واحد گیلان

محتشم سلیمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات- تجارت الکترونیک، موسسه آموزش عالی مهرآستان واحد گیلان

اعظم عندلیب

عضو هیات علمی گروه مهندسی کامپیوتر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

چکیده

ارائه محتوای دیجیتالی در صنایع مختلف برای ارتقای کسب وکار از طریق فضای مجازی و اینترنت گسترش پیدا کرده است. اما سطح سرویس یا محتوایی که ارائه می شود هنوز به سطح قابل قبولی برای کاربران در مدیریت ارتباط با مشتری نرسیده است. در دنیای واقعی از استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری برای جذب مشتریان بالفعل و تداوم روابط با مشتریان قدیم استفاده می شود ولی هیچگاه از ترکیب بازاریابی محتوا و استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری که نیاز مبرم کسب وکار برخط امروزه می باشد سخنی به میان نیامده است. به همین دلیل در این مقاله، یک مدل معادلات ساختاری برای سنجش سطح کیفیتی بازاریابی محتوا در سه بعد محتوا، خدمات و ارائه دهنده محتوا ارائه می گردد. برای سنجش این ابعاد فاکتورهای قابلیت اطمینان ارائه دهنده، سودمندی و بهره وری، پایداری و پاسخگویی محتوا مطرح می شوند. در قالب این فاکتورها فرضیاتی بیان می شود که برای اثبات این فرضیات از پرسشنامه و نرم افزار SPSS بهره گرفته می شود. در نهایت، هدف این مقاله بررسی تاثیر محتوا در بهبود اجرای استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری برای افزایش سطح رضایت مشتریان است که نتایج نشان می دهد محتوا تاثیر مستقیم و غیرقابل انکاری در اجرای همه جانبه استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری در کسب وکار برخط و غیربرخط دنیای امروز دارد.

کلیدواژه ها

مدیریت ارتباط با مشتری، محتوا، بازاریابی محتوا، مشتریان، فضای مجازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.