شبیه سازی سیستم تبرید جذب سطحی شامل بستری با فین های طولی با کاربری سرمایش خودروهای سنگین باری
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: سومین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی پژوهش هایی کاربردی در مهندسی برق، مکانیک و مکاترونیک
- کد COI اختصاصی: ELEMECHCONF03_0454
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 866
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده فنی مهندسی، گروه مکانیک
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده فنی مهندسی، گروه مکانیک
استاد، دانشگاه فردوسی مشهدف دانشکده فنی مهندسی، گروه مکانیک
چکیده
یکی از روش ها برای جایگزینی سیستم های تبرید تراکمی درون خودروهای که موجب افزایش مصرف سوخت و تولید بیشتر آلاینده ها می شود، سیستم های تبرید جذب سطحی است که در سالهای اخیر توجه محققان را نسبت به خود بیشتر جلب کرده است. عملکرد این سیستم ها براساس جذب و احیای مبرد در مواد جاذب متخلخل می باشد. در این مقاله سعی شده تا با مدلسازی عددی چیلرهای مذکور و محاشبه توان تبریدی از بستری با یک لوله با فین های طولی تعداد لوله های فین دار را برای تامین بار سرمایش خودروهای سنگین محاسبه شود تا طراحی محفظه بستر صورت گیرد. مدلسازی شامل انتقال حرارت در سیال ناقل حرارت، لوله فلزی، فین ها و انتقال جرم و حرارت در بستر ماده جاذب که با ذرات زئولیت پر شده است، می باشد. معادلات حاکم به صورت سه بعدی و به روش حجم کنترل با استفاده از برنامه ای به زبان فرترون به طور همزمان حل می شوند. نتایج عددی بدست آمده از برنامه با نتایج تجربی مقایسه شده که انطباق قابل قبولی مشاهده می شود. نتایج نشان داد سیستم تبرید باید از نوع دو محفظه ای که هر محفظه دست کم دارای 17 لوله با 18 فین طولی باشد.کلیدواژه ها
چیلر جذب سطحی، بستر جاذب متخلخل، مدلسازی عددی، فین های طولی ق سرمایش خودروهای باری، طراحی محفظه بسترمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.