ارائه یک سناریوی کاربردی در جهت بهینه سازی فیلتراسیون در فرآیند شیرین سازی گاز پالایشگاه های پارس جنوبی (مطالعه موردی: فازهای 17 و 18)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در شیمی و مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: CHCONF02_540
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید زنگنه

دانش آموخته مهندسی نفت، بخش تخصصی مهندسی فرآیند، شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت (OICO)

کمال مبین

مدیر بخش تخصصی مهندسی فرآیند و مهندسی بهره برداری، شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت (OICO)

حسن باقری

مدیر فازهای ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی، شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت (OICO)

چکیده

گاز طبیعی معمولا حاوی مقداری ناخالصی مانند سولفید هیدروژن، دی اکسید کربن، بخار آب و ترکیبات هیدروکربنیمانند مرکاپتان هاست. معمولا سولفید هیدروژن و دی اکسید کربن را از ترکیب گاز جدا می کنند تا از مشکلات ناشی ازخوردگی گاز جلوگیری شود و ارزش حرارتی آن بالا رود. مزایای استفاده از فیلتراسیون در این فرآیند، کاهش خوردگی،جلوگیری از گرفتگی در مبدل حرارتی و کاهش کف کنندگی در برج می باشد. از دلایل اصلی بروز کف در برج هایشیرین سازی گاز با استفاده از محلول های آمینی، وجود آلودگی های هیدروکربنی و غیر هیدروکربنی را نام برد که ذراتجامد همراه جریان گاز و نیز ذرات حاصل از خوردگی تجهیزات فرآیند، هیدرکربن های مایع و آب نمونه هایی از اینآلودگی ها هستند. زمانی که خوراک ورودی به واحد شیرین سازی گاز فازهای 17 و 18 را بالا می برند سریعا احتمال کفکنندگی در برج ها افزایش می یابد و آنتی فوم تزریقی به برج ها دیگر چاره ساز نیست. بنا بر این به ناچار باید مقدارخوراک ورودی، حجم بخار ورودی و نیز تعداد دورهای توربو اکسپندر در واحد بازیابی اتان را کم کرد که کل پروسهفرآیندی در ردیف های گازی بهم می خورد و واحدهای شیرین سازی، نم زدایی و بازیابی اتان از سرویس عملیاتی خارجمی شوند. در این مطالعه نسبت بهینه فیلتراسیون جریان برگشتی در فرآیند شیرین سازی گاز برای جلوگیری از پدیدهکف کنندگی و نیز اثر فیلتراسیون در کنترل این آلودگی ها به صورت تحلیلی بررسی شده و میزان جریان عبوری از فیلتربه صورت تابعی از پارامترهای فرآیند می شود. برای پایین آوردن دمای تانک آمین در شروع راه اندازی واحد و نیز رسیدنبه مقدار مجاز آلودگی و جلوگیری از بوجود آمدن مشکلات عملیاتی بعدی، عبور 10 تا 20 درصد جریان از فیلتر ها کافینیست و با توجه به زمان رسیدن به حالت پایدار می توان مقدار جریان عبوری از فیلتر را 30 درصد یا بالاتر انتخاب کرد.

کلیدواژه ها

مدلسازی، فیلتراسیون، شیرین سازی، پالایشگاه های گازی پارس جنوبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.