بازشناسی نقش وجدان کاری و فرهنگ سازمانی در پیشگیری از مفاسد اداری و مالی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت و اولین کنفرانس کارآفرینی و نوآوری های باز
- کد COI اختصاصی: MOCONF04_491
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 757
نویسندگان
سرحسابرس دیوان محاسبات
چکیده
چندی است اصطلاح «وجدان کاری» به فرهنگ اداری کشور راه یافته و موردتوجه مدیران ارشد قرا رگرفته اما قدم اساسی در جهت شناسایی و اعمال حاکمیت وجدان کاری درجامعه برداشته نشده است امروزه فساد اداری و مالی به یک معضل جانی مبدل شده و دولتها آگاه اند که فساد باعث آسیبهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی می شود و هیچ حد و مرزی هم نمی شناسد. همان طور که نتایج و پیامدهای آن نیز بنا بر نوع سامزان سیاسی و اقتصادی سیاسی و فرهنگی می شود و هیچ حد و مرزی هم نمی شناسد همان طور که نتایج و پیامدهای آن نیز بنا بر نع سازمانی سیاسی و اقتصادی سیاسی و فرهنگی می شود و هیچ حد و مرزیهم نمی شناسد همان طور که نتایج و پیامدهای آن نیز بنا بر نوع سازمان سیاسی اقتصادی و سطح توسعه یافتگی گوناگون است فرهنگ سازمانی موضوعی است که به تازگی در دانش مدیریت و در قلمور رفتار سازمانی راه یافته کارایی به استفاده بهینه از منابع اطلاق می شود بنی کارایی و وجدان کاری میتوان راهبطه ای علی برقرار کرد. این مقاله تحلیل در پی روشن ساختن جایگاه و اهمیت و نقش وجدان کاری و فرهنگ سازمانی در پیشگیری از مفاسد اداری و مالی می بادش روش این تحقیق کتباخانه ای و با بهره گیری از دستاوردهای پژوهشی می باشد. هر هر صورت فساد موجب انحطاط است سیاستهای دولت را در تضاد با منافع اکثریت قرا می دهد و باعث هدر رفتن منابع ملی و به کاهش اثربخشی دولتها در هدایت امور می انجامد.کلیدواژه ها
وجدان کاری، فرهنگ سارمانی، فساد اداری ، فساد مالیمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.