‏اندازه گیری مستقیم فرسایش ناشی از احداث جاده در نواحی حاشیه ای جاده ها

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI12_201
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 630
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سرور عبیات

دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش فیزیک و حفاظت خاک، دانشگاه تبریز.

محمود عرب خدری

استاد یار گروه مهندسی حفاظت آ ب و خاک، پژوهشکده ی حفاظت خاک و آ بخیزداری.

عباس احمدی

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه تبریز.

چکیده

احداث جاده به ویژه در مناطق شیب دار می تواند به فرسایش شدیدی منجر شود؛ چرا که بر اثر خاکبرداری و خاکریزی ها در هنگام جاده سازی، خاک مستعد فرسایش می شود. با توجه به حجم عملیات راه سازی و عمرانی سالانه ی کشور، می توان گفت بخش قابل توجهی از فرسایش خاک ها در کشور از این طریق می باشد. بنابراین کمی سازی میزان فرسایش در جاده های کشور ضروری است. در این تحقیق، 17 ‏قطعه ی 100 ‏متری در جاده ‏ی آسفالته ی درجه 2 ‏به طول 12 ‏کیلومتر در حوزه ی وردآورد، استان تهران، با استفاده از سیستم نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شده و میزان فرسایش در آن ها به طور مستقیم اندازه گیری شد. نهایتآ با استفاده از روابط آماری میزان فرسایش در کل مسیر برآورد شد. کل رسوبات به جا مانده در پای دیواره ها در طول مسیر 12558/5 ‏تن در سال برآورد شد که 4169تن از دیواره ی خاکبرداری و 8389/5 ‏تن از دیواره ی خاکریزی می باشد. از طرف دیگر ابعاد شیار و خندق در دیواره ‏ها اندازه گیری شده و مجموعآ در مسیر میزان تقریبی فرسایش خندقی. شیاری و حرکت توده ای برابر 894/5 ‏تن در سال برآورد شد. از این مقدار 469/5 ‏تن در دیواره ی خاکبرداری و 425 ‏تن در دیواره ی خاکریزی می باشد. بر مبنای خطای استاندارد برآورد کل محاسبه شده برای هر سری از اندازه گیری ها، حجم سنجی منشورها در دیواره ها و فرسایش خندقی و حرکت توده ای برآورد شده در دیواره ی خاکریزی معنی دار و قابل اطمینان و سایر اندازه گیری ها، یعنی فرسایش خندقی و شیاری برآورد شده در دیواره ی خاکریزی، غیر معنی دار و غیر واقعی شدند که یکی از دلایل آن کمبود تعداد عوارض مشاهده شده در نمونه های مورد بررسی می باشد. بنابراین به شرط تناسب تعداد نمونه ها و عوارض مورد بررسی در هر نمونه، اندازه گیری مستقیم روش مناسبی می باشد

کلیدواژه ها

فرسایش حاشیه ی جاده، کمی سازی فرسایش، اندازه گیری مستقیم، روابط آماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.