اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سلامت روان مادران کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نخستین کنگره بین المللی جامع روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: PSYI01_140
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1415
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس بیگدلی گشنیزجانی

کارشناسی ارشد روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران

احمد عابدی

دانشیار گروه روان شناسی و آموزش کودکان با نیازهای خاص. دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی. دانشگاه اصفهان. اصفهان

امیر قمرانی

استادیار گروه روان شناسی و آموزش کودکان با نیازهای خاص. دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی. دانشگاه اصفهان. اصفهان.

چکیده

والدین کودکان مبتلا به اتیسم در مقایسه با والدین کودکان عادی و سایر کودکانی که نیازهای ویژه یا بیماری مزمن دارند، استرس بالاتری تجربه کرده و به همان میزان از مولفه های مثبت روان شناختی دور می شوند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد درمانی بر سلامت روان مادران کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، کلیه ی مادران مبتلا به اختلال اوتیسم شهر اصفهان بود. به منظور انجام این پژوهش، 24 مادر کودکان اتیسم به شیوه نمونه گیری تصادفی از بین مادران مراجعه کننده به مرکز درمان و توانبخشی مبتلا به اختلالات نافذ رشد (اوتیسم) اردیبهشت در اصفهان در بهار سال 92 انتخاب و با طرح آزمایشی پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه، به صورت گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند(12 مادر در گروه آزمایش و 12 مادر در گروه گواه). مداخلات مربوط به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر روی گروه آزمایش به شکل گروهی انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه سلامت عمومی بود. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سلامت روان مادران کودکان اتیسم در مرحله پس آزمون موثر نبوده است.با وجود اینکه پژوهش های مختلف نشان از اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مقیاس های روان شناختی افراد مختلف داشته، این پژوهش نشان از عدم تاثیر این روش درمانی داشت. علت احتمالی عدم تاثیر این روش درمانی به این موضوع برمی گردد که نقش عوامل تاثیرگذار بر سلامت روان شناختی مادران اتیسم متنوع بوده و این درمان نتوانسته در بهبود آن به شکل موثری نقش بازی کند.

کلیدواژه ها

پذیرش و تعهد، سلامت روان، اوتیسم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.