تحلیل فضایی و برنامه ریزی کاربری اراضی شهری (مطالعه موردی : منطقه 10 شهر تهران)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU03_1341
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 727
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه پازکی

استادیار گروه جغرافیا ، دانشگاه پیام نور

حافظ شاکرمی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری

چکیده

ارزیابی چگونگی کاربری اراضی شهری در واقع ارزیابی منظر و سیمای شهری و نحوه ی سامان دهی مکانی فضایی فعالیت ها و عملکرد های شهری است در نتیجه ارزیابی کاربری اراضی شهری بررسی هویت و معنی شهر و جایگاه آن در مسیر پایداری توسعه است. پژوهش حاضر از نوع بنیادی–کاربردی است و از روش توصیفی - تحلیلی برای بررسی موضوع و از نرم افزارGIS جهت بررسی کاربری ها ی موجود و نمایش آن ها بر روی نقشه بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر این مطلب است که در سطح منطقه ده شهر تهران تقریباً تمامی مشکلات و مسائل حاد منطقه ناشی از فشردگی و تراکم شدید بافت های مسکونی و نحوه ی توسعه آن در دهه هایاخیر است. بسیاری از مشکلات ترافیکی و زیست محیطی منطقه خود منتج از همین کیفیت بافت مسکونی است .کمبود خدمات وفضاهای باز و سبز شهری دلایل دیگری است که فشردگی بافت مسکونی را تأیید می کند که نتیجه ی آن عدم تعادل در کاربری اراضی است لذا تعادل بخشی به آن و ایجاد تمهیدات و تعیین راهکارهای مناسب جهت نیل به تعادل کاربری ها ضروری می باشد. نتیجه ی ارزیابی کمی کاربری اراضی در منطقه ی 10 شهر تهران با توجه به سرانه ها و معیارها و ارزیابی کیفی کاربری ها با توجه به ماتریس های سازگاری، ظرفیت، مطلوبیت و وابستگی و همچنین بر اساس تحلیل علمی صورت گرفته می توان اظهار داشت اکثر کاربری های این منطقه از دو بعد کمی و کیفی با استانداردها و ضوابط و معیارهای علمی مطابقت نداشته و تعادل مناسب را ندارد

کلیدواژه ها

تحلیل فضایی، برنامه ریزی، کاربری اراضی شهری، سرانه، استانداردهای شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.