عدالت خواهی در اندیشه شاعران صعلوک عرب وعیاران ایرانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی ادبیات و پژوهش های تطبیقی در آن
  • کد COI اختصاصی: ICLCS01_128
  • زبان مقاله: عربی
  • تعداد مشاهده: 642
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاروق رسولی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان وادبیات عرب دانشگاه کردستان

عبدالله رسول نژاد

دانشگاه کردستان دانشکده ادبیات وزبان های خارجه

چکیده

عدالت خواهی که زیباترین ویژگی انسانهای آزادیخواه درطول تاریخ بشری بوده است ، ازویژگی های بسیار مهم تاریخاجتماعی ایران وسپس کشورهای همسایه ی آن بوده است . این ویژگی در اشعار ورفتار صعالیک عرب وعیاران ایران زمیننمود خاصی پیدا کرده است.صعالیک ، گروهی از نوادر عرب بودند که از دل جامعه خود سربرآورده بودند ورودر روی آن قرار گرفتند . در این راستاآنها دست به تمرد زدند وبر سنت ها وهنجارهای اچتماعی وفرهنگی زمان خود شوریدند . بی شک هدف قرار دادنهنجارهای اجتماعی وپیوستن شمار قابل توجهی از اعضای جامعه جاهلی به جریان صعالیک ، حکایت از وجود یک اشکالاساسی در نظام اجتماعی موجود داشته است .عیاران نیز گروهی ازجوانمردان بودند که اصول اخلاقی ومبارزاتی ویژه ای را برگزیدند و جوانمردی را پیشه خود ساختند .هدف آنها ایجاد تساوی وعدالت با زور وبدون رغایت نطم وترتیب مملکت بود به همین جهت با مخالفت افکار عمومی واقعمی شدند وبه عیارون (راهزنان) ملقب گردیدند .به نظر می رسد علت اصلی تشیل هر دو گروه نبود جامعه عدالت محور وعدم توازن اجتماعی بوده است . این مقاله ضمن اشارهبه ویژگی های مشترک این دو گروه در محور عدالت خواهی به بررسی اشعار ورفتار آنها می پردازد . روش پژوهش دراین تحقیق توصیفی- تحلیلی است. نوشتار حاضر با تکیه بر مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی به بررسی موازنه ای ومقایسه ای عدالت خواهی در اشعار ورفتار صعالیک وعیاران می پردازد.

کلیدواژه ها

عدالت خواهی ، صعالیک ، عیاران ، جوانمردی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.