نقد اجتماعی اشعار خاقانی از منظر دیالکتیک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی ادبیات و پژوهش های تطبیقی در آن
  • کد COI اختصاصی: ICLCS01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1708
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا آقابابایی خوزانی

استادیار دانشگاه پیام نور

مریم ناصری

دانشجوی دانشگاه پیام نور اصفهان

چکیده

در نقد اجتماعی از وجود نوعی ارتباط میان ساختار اجتماعی و ساختار ادبی بحث می شود و در این نوع نقد سخن از تأثیرمتقابل جامعه و اثر ادبی است. نقد اجتماعی تلاش می کند، مؤلفه های اجتماعی را در آثار ادبی بکاود. دیدگاه دیالکتیک درحوزه جامعه شناسی ادبیات، مقوله جامعه شناسی ادبیات را با زیباشناسی کلاسیک و دیالکتیک کانت و هگل و مارکس پیوندداده است. دیدگاه دیالکتیک را می توانیم به سه شاخه تقسیم کنیم: جامعه شناسی نقد اجتماعی یا جامعه شناسی متن ادبی،جامعه شناسی انواع ادبی و جامعه شناسی فاعل ادبی. برای بررسی یک اثر ادبی از دیدگاه دیالکتیک، ابتدا باید به تفسیر متنپرداخت. از این رو ابتدا متن از نظر روایی، معنایی و نحوی بررسی می شود. پس از آن به تأثیر جامعه در ایجاد اثر ادبی وویژگی های زیبایی شناختی آن پرداخته می شود. در این مقاله با نگاهی اجمالی به زندگینامه خاقانی و بررسی ساختاری و زیباییشناختی اشعار او تلاش کرده ایم تا تأثیر مولفه های اجتماعی قرن ششم را در آثار او بکاویم و به اشعار او از منظر یکی ازمهمترین نظریه های جامعه شناسی ادبیات بنگریم.

کلیدواژه ها

خاقانی- نقد اجتماعی- دیدگاه دیالکتیک- زیبا شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.