بررسی نقش کاربری اراضی در تولید رسوب با استفاده از مدل MPSIAC و نرم افزار GIS

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 593
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرخنده سادات افضلی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

بهارک معتمد وزیری

استادیار گروه آبخیزداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات کشور

ابراهیم پذیرا

استاد گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات کشور

چکیده

فرسایش یکی از بزرگترین خطراتی ست که زمین را تهدید می کند. نتایج حاصل از مطالعات انجام شده درباره عوامل موثر در رخداد فرسایش و تولید رسوب نشانگر این است در اکثر حوزه های آبخیز نوع استفاده از اراضی در مقایسه با سایر عوامل نقش بیشتری در رخداد و تشدید فرسایش و تولید رسوب دارد. نوع کاربری زمین بدون در نظر گرفتن شرایط آن، خصوصیات خاک و شرایط اقلیمی باعث هدر رفت منابع و کاهش درآمد زارعین می شود. در کشور ایران در نظر نگرفتن قابلیت اراضی و استفاده نادرست از اراضی موجب افزایش تولید رواناب، فرسایش و رسوب در حوزه آبخیز شده است. کاهش وسعت اراضی جنگلی و مرتعی و به تبع آن تشدید سیلاب و افزایش میزان تولید رسوب سالانه دلالت براین امر دارد. در این مطالعه میزان تولید رسوب حوزه آبخیز آزادرود با استفاده از مدل MPSIAC در کاربری های مختلف با استفاده از نرم افزار GIS مورد بررسی قرار گرفته است و میزان رسوبدهی در کاربری های متفاوت در منطقه مورد مطالعه از طریق تهیه نقشه کاربری اراضی منطقه و نقشه درجه رسوبدهی با استفاده از مدل MPSIAC و همپوشانی آنها در محیط GIS مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد که از بین 8 کاربری موجود در حوزه آبخیز آزادرود که شامل (آبادی، آبادی و جنگل، بدون پوشش، کنار رودخانه ، بوته زار،جنگل ، صخره ای،مرتع)، کاربری مرتع و جنگل کمترین میزان تولید رسوب به ترتیب 099/1 ؛ 222/1 تن در هکتار در سال ، و بستر رانش رودخانه بیشترین میزان تولید رسوب 917/5 تن در هکتار در سال را داشته است.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی، فرسایش خاک، درجه رسوب دهی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، در حوزه آبخیز آزاد رود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.