ارزیابی تغییرات شماره منحنی در اثر مدیریت حوزه آبخیز (منطقه مورد مطالعه آتش گاه اردبیل)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICDAT01_128
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 528
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه توکلی قاضی جهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب و، دانشگاه محقق اردبیلی و کارشناس ترسیم و تصحیح سآیت GIS جهاد کشاورزی آذر شهر

مجید رئوف

استادیار گروه مهندسی آب ، دانشگاه محقق اردبیلی

سجاد میرزایی

دانش آموخته رشته آبخیزداری، دانشگاه محقق اردبیلی

علی رسول زاده

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

از مهم ترین عوامل مؤثر در بروز سیلاب ها، شرایط خاک و کاربری های مختلف اراضی می باشند که طی سالیان متمادی دستخوش تغییراتی می شود که مستقیماً بر میزان نفوذ آب به زمین تأثیر می گذارد. به عبارت دیگر شماره منحنی سطح هر روز نشانگر رفتار هیدرولوژیکی آن حوزه و رژیم آبدهی آن در مواقع بارندگی است . این مطالعه بر روی حوضه آبخیز آتش بانوان در استان اردبیل انجام شده است و هدف آن تهیه و ترسیم نقشه شماره منحنی نفوذ در دو زمان متفاوت و دین (سال 1٬347) بود علی (سال 1٬390) و مقایسه مقادیر به دست آمده می باشد. در این راستا پس از تهیه عکس های هوایی منطقه ابتدا با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و گلوبال مپر اقدام به رئورفرنس ، موزاییک و تهیه نقشه کاربری اراضی قریه سال 1٬347 گردید. نقشه کاربری اراضی تهیه شده با نقشه گروه هیدرولوژیکی خاک در محیط سامان اطلاعات جغرافیایی تلفیق و نقشه شماره منحنی به میزان 75/98 برای حوزه تهیه شد. جهت مقایسه نقشه شماره منحنی دبی، از نتایج پایان نامه کارشناسی ارشد استفاده شد. مقدار شماره منحنی فعلی حوزه 76/5 و بیشترین مساحت کاربری اراضی را مراتع متوسط پوشش می دهد. مقایسه نتایج نشان داد که مراتع متراکم در سال 1٬347 از میزان 13/5 کیلومترمربع به 6/5 کیلومترمربع کاهش داشت و این موضوع سبب افزایش مراتع نیمه متراکم از 14/14 کیلومترمربع به 23/6 کیلومترمربع و همچنین افزایش عروسی روستایی گردیده است. بررسی ها نشان 10 که این تغییرات کاربری اراضی در مسافت های سیر حوزه ای سبب افزایش شماره منحنی گردیده ولی به دلیل شیب بالا، ارتفاع زیاد و کوهستانی بودن منطقه تأثیر آن چنانی در شمار منحنی کالک آلکالی باز نداشته است.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی، رفتار هیدرولوژیکی، پوشش گیاهی، رواناب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.