بررسی تحولات تقنینی قاعده تعدد جرم در حقوق کیفری ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: SHCONF01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی طالع زاری

استادیار گروه حقوق، واحدگرگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، ایران

نصیبه ابراهیمی

دانشجوی دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی، گروه حقوق، واحدگرگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، ایران

چکیده

تعدد جرم عبارت است از این که شخصی مرتکب چند فقره جرم مجزا از هم درزمان های مختلف شود ، بدون آنکه یک محکومیت قطعی فاصل بین آنها باشد. در قانون جدید مجازات اسلامی تغییرهایی ایجادشده که نشاندهنده دقت بیشتر قانونگذار و عینیتگرایی ملموساست. در تبصره یک ماده 231 این قانون آمده است چنانچه مرتکب به اعدام و حبس یا اعدام و تبعید محکوم شود، تنها اعدام اجرا خواهدشد. به این معنا که با وصف ارتکاب چند جرم، شخص فقط به یک مجازات محکوم میشود یا در جرایمی از قبیل لواط و زنا، اگر چند مجازات تعیین شود، مجازات اشد اعمال میشود. همچنین بر اساس تبصره 1 و 3 ماده 231 این قانون چنانچه دو یا چند جرم حدی در راستای هم و در یک واقعه باشند، فقط مجازات اشد اجرا میشود. مثلاً در چند بار زنا ، چنانچه مجازات اعدام و جلد یا رجم و جلد ثابتباشد، فقط اعدام یا رجم حسب مورد اجرا میشود. از سویی دیگر ابتکار قانونگذار درباره جرایم تعزیری در ماده 231 اظهار میدارد ؛ در جرایم موجب تعزیر، هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد، دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم میکند. قانونگذار در تبصره 1 ماده 231 نیز ابتکار جدیدی به کار برده است ؛ طبق این تبصره مقررات مربوط به تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجههای هفت و هشت یعنی جرایم سبکتر و کوچکتر اجرا نمیشود و این مجازاتها با هم و نیز با مجازاتهای تعزیری درجه یک تا شش جمع میشود.

کلیدواژه ها

جرم ، تعدد ، تعدد مادی ، تعدد معنوی ، جرایم متعدد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.