تاثیر حلال های مختلف و دما بر استخراج عصاره کاروتنوئیدی پوست کدوحلوایی برپایه لوتئین

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی فن آوری های نوین شیمی و مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: NCTCC04_276
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 818
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگار خوشنوی

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

وحید حکیم زاده

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

محمدرضا عابدی

گروه شیمی کاربردی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

چکیده

امروزه مقادیر زیادی از پوست میوه ها و دیگر بخشهای خوراکی آنها طی فرآوری و یا مصرف مستقیمشان از بین رفته و به ضایعات تبدیل می شوند. در بسیاری از ضایعات میوه ای خاصیت آنتی اکسیدانی بواسطه حضور کاروتنوئیدها وجود دارد. یکی از این ضایعات، پوست کدوحلوایی است که دارای ترکیبات کاروتنوئیدی از جمله لوتئین است؛ جزء رنگدانه هایی هستند که خواص غذایی و اثرات افزایش دهنده سلامت شان، کاملاً شناخته شده و متعلق به خانواده گزانتوفیلها می باشند. هدف از این پژوهش استخراج عصاره پوست کدوحلوایی به منظور استفاده از خصوصیات کاربردی کارتنوئیدهای آن به خصوص لوتئین بود،در این تحقیق پس از تهیه کدوحلوایی و خشک کردن پوست آن در آون تحت خلاء و تبدیل آن به پودر، از سه حلال اتانول 96 درصد متانول 99/9 درصد و اتیل استات 99/9 درصد در دو دمای 25 و 40 درجه سانتیگراد برای استخراج عصاره آن و بررسی میزان لوتئین آن استفاده شد. با توجه به مقدار جذب نور لوتئین خالص، میزان جذب نوری در نمونه حلال متانول در دمای 40 درجه سانتیگراد نسبت به سایر عصاره ها بیشتر و مقدار جذب نور در حدود 1/934 نانومتر قرائت شد. همچنین تاثیر دمای استخراج نیز در بدست آمدن کاروتنوئیدها موثر بوده، به این ترتیب حلال متانول 99/9 درصد با میزان غلظت و دمای بیشتر نسبت به سایر عصاره ها مناسبتر بود.

کلیدواژه ها

رنگ سنجی، کاروتنوئید، کدوحلوایی، کروماتوگرافی، لوتئین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.