مقایسه تطبیقی الگوهای طراحی باغ های ائل گلی تبریز و چشمه علی دامغان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی پاک
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE01_545
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 813
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره رضا سلطانی

استادیار دانشکده فنی مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه

غزاله میرزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه

چکیده

آب در فرهنگ ایرانی به عنوان اصلی ترین عنصر حیات بخش مطرح است؛ زیرا ایران به عنوان کشوری کویری همواره مفهومی از خشکی و بی آبی را به دنبال داشته است و در جاییکه تضاد بین خشکی و آب جلوه گر می شود، نگرش مردم نسبت به آب متفاوت از مردم سایر فرهنگ ها می باشد. این نگرش متفاوت زاینده ریشه ها و مفاهیم نمادین است که همواره تبلوری کاربردی در معماری کویر داشته است. نظیر جوشگاه های باغ ایرانی که نمادی از سرچشمه ها می باشد و از این جوشش و حرکت آب در دل خاک است که زندگی و معماری ایران شکل می گیرد. پژوهش حاضر در پی شناخت ویژگی های طراحی معماری و منظر دوباغ آب "ائل گلی" تبریز و "چشمه علی" دامغان، و دستیابی به الگوهای ساختاری و ماهوی و نیز نحوه ی ارتباط آنها با یکدیگر با هدف احیای الگوی باغ آب، و بهره گیری از آن ها در طراحی های نوین منظر است؛ چرا که این دوباغ از شاخص ترین و اصیل ترین نمونه های باغ آبی است خود از زیباترین و کمیاب ترین انواع باغ ایرانی است. فرضیه ی تحقیق، بهره گیری از الگوهای طراحی باغ ائل گلی در باغ چشمه علی است. سیر این پژوهش که با روش کتابخانه ای انجام گرفته است، به تعیین حدود این تأثیرپذیری پرداخته و نشان داده است که آیا حدود الهام گیری تنها در زمینه ی الگوهای ساختاری و کالبدی محدود شده، و یا باغ چشمه علی پذیرای الگوهای ماهوی و اصول طراحی معماری و منظر باغ آب نیز بوده است. تشریح تعریف و تاریخچه ای از باغ آب و نیز توصیف دقیق ساختارهای هردوباغ به عنوان پیش درآمدی برای ارائه تحلیل ها و مقایسه های تطبیقی میان الگوهای مذکور در آنها مطرح شده است. نتیجه تحقیقات نشان می دهد که باغ چشمه علی با توجه به تحلیل ها و مقایسه های انجام شده نسبت به باغ ائل گلی تنها در زمینه ساختاری و کالبدی طراحی منظر از آن تأثیر پذیرفته است. ضرورت انجام مقاله پیش رو به دلیل عدم وجود تحقیقات کافی در زمینه الگوهای ماهوی و کالبدی باغ آب ایرانی است.

کلیدواژه ها

باغ ائل گلی، باغ چشمه علی، مطالعه، تطبیقی، باغ آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.