پهنه بندی خطر زمین لغزش حوضه آبریزآستاراچای با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی پاک
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE01_543
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 567
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش جهانی

کارشناس ارشد جغرافیا ، عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور واحد بیله سوار، اردبیل،ایران

فاطمه مدنی

دانشجوی دکترای هیدرولوژی ،کارشناس GIS, RS، شرکت آب منطقه ای اردبیل، ایران

داور فیروزی

کارشناس ارشد جغرافیایی طبیعی، مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز گرمی

یوسف جعفری

کارشناس ارشد جغرافیایی طبیعی، مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز گرمی

چکیده

زمین لغزش از جمله پدیده های طبیعی است که عمدتاً در مناطق کوهستانی اتفاق می افتد و خسارات عمده ای به مناطق مسکونی ،جادهها ،اراضی کشاورزی و ... وارد می سازد لذا بررسی و تحقیق در خصوص این پدیده،پهنه بندی خطر زمین لغزش و همچنین شناساییمناطق حساس برای دوری جستن از خسارات ناشی از آن ضروری به نظر می رسد.حوضه مورد مطالعه در مرز استان گیلان و اردبیل در گردنه زیبای حیران واقع شده است . شرایط خاص زمین شناسی،ژئومورفولوژیکی و اقلیمی و نیز تغییر کاربریهای جنگلی به زمین های زراعی و مسکونی باعث گردیده که حوضه آستاراچای یکی از مناطقمستعد زمین لغزش به شمار آید.برای بررسی و پهنه بندی خطر زمین لغزش در این حوضه ،ابتدا نقشه عوامل اصلی و موثر (توپوگرافی ،زمین شناسی ،لیتولوژی،پوشش گیاهی و بارندگی ،شیب ،جهت شیب و ...) در رخداد این پدیده را در محیط GIS رقومی کردیم و سپس با استفاده از تکنیک تفسیر عکسهای هوایی و تصاویر ماهواره ای و نیز عملیات میدانی (GPS)، کلیه لغزشهای موجود در این حوضه شناسایی و در روی نقشهترسیم گردیده اند و سپس با تلفیق نقشه های عامل با نقشه زمین لغزشها ، مقدار عددی هریک از عوامل محاسبه و درصد وقوع لغزشها در واحدهای مختلف هر نقشه بدست آمده است و در نهایت نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش با همپوشانی نمودن (Overlay) لایه های مختلف اطلاعاتی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) حاصل شده است.

کلیدواژه ها

زمین لغزش ، پهنه بندی ، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تصاویر ماهواره ای ، حوضه آستاراچای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.