تحلیل سینوپتیکی توزیع زمانی و مکانی بارشهای بالای 20 میلیمتری دشت اردبیل

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی پاک
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE01_542
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 662
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داور فیروزی

کارشناس ارشد جغرافیایی طبیعی، مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز گرمی

داریوش جهانی

کارشناس ارشد جغرافیا ، عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور واحد بیله سوار، اردبیل،ایران

خدیجه همتی

کارشناس ارشد جغرافیا ، مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز گرمی

یوسف جعفری

کارشناس ارشد جغرافیایی طبیعی، مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز گرمی

چکیده

بررسی سینوپتیکی شرایط جوی همزمان با مشخص نمودن رژیم بارش های بالای 20 میلیمتری دشت اردبیل و همچنینتوزیع زمانی – مکانی آنها، هدف اصلی این مطالعه می باشد. به همین جهت از آمار 20 ساله ( 2012-1992) ونیز تاریخ وقوع بارش هایبالای 20 میلیمتر ایستگاه اردبیل استفاده گردیده و نیز به منظور تحلیل سینوپتیکی بارش مذکور از نقشه های روزانه500،700 هکتوپاسکال استفاده شده است. همچنین نقشه های توزیع زمانی و مکانی بارش بر اساس داده های آماری تهیه شده است.بررسی های میانگین بارندگی ماهانه در ایستگاه اردبیل نشان می دهد که در ماههای فروردین (APR) و اردیبهشت (MAY) بیشترین بارندگی، و کمترین مقدار بارندگی نیز در مرداد ماه (AUG) اتفاق افتاده است. میانگین سالانه تعداد روزهای بارش بالای 20 میلیمتر دشتاردبیل در طول دوره آماری مورد مطالعه 27 روزاست ولی ازلحاظ بارند گی ماهانه ، ماه نوامبر با 33 میلی متر بیشترین میزان بارش وکمترین آن ماه فوریه و آگوست (بهمن ومرداد) می باشد که درآن بارش بالای 20 میلی متری اصلا دیده نمی شود. در این پژوهش بابررسی بیش از 70 نقشه سینوپتیکی (بارشهای بالای 20 میلیمتر) در طول دوره آماری منتخب می توان اذعان نمود که فراوانی سامانههای پر فشاراروپایی و شمالی بیشتراز پرفشار سرد سیبری است با این وجود، نکته قابل توجه این است که تاثیرات سامانه پرفشاراروپایی وشمالی در منطقه بسیار چشمگیر تر از سامانه های دیگر بوده است. بطوریکه شدت بارندگی در آنها بسیار بالا ست. در طی این دوره 7 روز بارش، بالای 30 میلی متر است. که از میان این روزها بیشترین بارش در سال (1994/11) ماه نوامبر روز ششم 1994 بیش از 55میلی متر بارندگی اتفاق افتاده است. نتایج این بارندگی نشان می دهند که سیستم کم فشار دریای مدیترانه و زبانه کم فشار سودانی باعثبارندگی های این دوره شده که دریای مدیترانه، دریای سیاه و دریای سرخ در تقویت این سیستم ها در سطح زمین نقش داشته اند. درروز شروع بارش در سطح زمین سیستم کم فشار مدیترانه ایی از سمت شمال غرب و زبانه کم فشار سودانی از طرف جنوب غرب به کشورنزدیک شده اند و در روز اوج بارش ادغام این دو سیستم باعث بارش سنگین در منطقه شده است.

کلیدواژه ها

تحلیل سینوپتیکی ، توزیع زمانی- مکانی، بارندگی، دشت اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.