زیست چینه نگاری سازند تیرگان در برش چینه شناسی اشلیر (خاور حوضه رسوبی کپه داق)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی پاک
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE01_537
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 661
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل همتی

دانشجوی کارشناسی ارشد چینه نگاری ودیرینه شناسی، گروه زمین شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

عباس قادری

استاد گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

علیرضا عاشوری

استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مرتضی طاهرپور خلیل آباد

استادیار گروه زمین شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، ایران

چکیده

به منظور انجام مطالعات ریز دیرینه شناسی بر روی سازند تیرگان، برش چینه شناسی مناسبی از این سازند در طاقدیس اشلیر، در خاور حوضه رسوبی کپه داق انتخاب و نمونه برداری شده اند. سازند تیرگان در این برش چینه شناسی عمدتاً متشکل از سنگ آهک های حاوی روزن داران کف زی و جلبک های آهکی فراوان همراه با میان لایه هایی از شیل های آهکی می باشد. سازند تیرگان در برش مذبور با گذر پیوسته و هم شیب، به ترتیب با سازند شوریجه در زیر و سازند سرچشمه در بالا دربرگرفته شده است. مطالعات ریز دیرینه شناسی انجام شده بر روی این سازند در برش تاقدیس اشلیر به شناسایی 18 جنس و 14 گونه از روزن داران کف زی و 12 جنس و 7 گونه از جلبک های آهکی منجر شده است. از این میانف دو پایوزون محلی از نوع گستره ای بخشی به نام های Deloffrella quercifoliipora partial range zone و Kopetdagaria sphaerica partial range zone بر اساس جلبک های آهکی و یک زیرپایوزون محلی به نام Balkhania balkhanica subzone بر اساس یکی از روزن داران موجود معرفی شده است. بر مبنای این بایوزون ها سن سازند تیرگان در برش چینه شناسی طاقدیس اشلیر با زمین پسین- آپتین پیشین پیشنهاد می گردد. همچنین پایان بایوزون Deloffrella quercifoliipora partial range zone به عنوان شاخصی برای موقعیت مرز بارمین- آپتین پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

سازند تیرگان، تاقدیس اشلیر، روزن داران کف زی، جلبک های آهکی، کپه داق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.