مناسب ترین زمان انتخاب تخمک های تلقیح شده و کشت آن در in vitro در تلاقی های بین گونه ای پنبه

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: NBCI04_092
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1639
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عمران عالیشاه

موسسه تحقیقات پنبه کشور

محمد رضا قنادها

دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

منصور امیدی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

تلاقی بین گونه های تتراپلوئید و دیپلوئید پنبه بدلیل ناسازگاری و از بین رفتن جنین یا آندوسپرم مشکل است از این روی کشت و نجات جنین همراه با دو برابر کردن کروموزوم های هیبرید برای رفع موانع طبیعی باروری ضرورت می یابد. فاکتورهای مختلفی در موفقیت رشد و نجات جنین پنبه از طریق روش in ovulo embryo culture دخیل هستند که از آن جمله می توان به زمان انتخاب تخمک تلقیح شده اشاره کرد. در این تحقیق اثرات فاکتورهایی چون ژنوتیپ (گونه)، سن تخمک پس از تلقیخ، اندازه تخمدان و تخمک و شرایط انتقال تخمک تلقیح شده به شرایط درون شیشه بر موفقیت و کارایی نجات جنین های هیبرید بین گونه ای پنبه مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس اطلاعات و داده های حاصل از بررسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی گل، دانه گرده، تخمک و رشد الیاف در سطح تخمک های تلقیح شده، بهترین زمان انتخاب و انتقال تخمک های تلقیح شده به شرایط in virto برای تلاقی های دیپلوئید × دیپلوئید و دیپلوئید × تتراپلوئید به ترتیب دو و سه روز پس از گرده افشانی تعیین گردید. همچنین گونه G.barbadense بدلیل قابلیت های ویژه تلقیح، نگهداری گل، اندازه تخمک و جنین، رشد در شرایط in vitro و غیره بر سایر گونه های والدی برتری نشان داد و به عنوان یک گونه بخشنده و مناسب در تلاقی های بین گونه ای پنبه توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.