مدیریت حوزه های آبخیز با استفاده از RS , GIS ( مطالعه موردی، حوزه آبخیز سفیدرود )

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_247
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2011
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گلاله غفاری

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

چکیده

خصوصیات مورفومتری حوزه های آبخیز از جمله مهمترین عواملی هستند که در محاسبه بسیاری از پارامتر های هیدرولوژیک، مدیریت حوزه آبخیز و برنامه ریزی های زیست محیطی نقش قابل توجه ای ایفا می نمایند . در حال حاضر این خصوصیات با استفاده از نقشه های توپوگرافی موجود استخراج می گردد که دارای دو مشکل قدیمی بودن و نداشتن دقت کافی در نمایش آبراهه های درجه 1 و 2 می باشند . در این تحقیق سعی گردید ضمن ارائه روشی جدید با استفاده از تکنیک های سیستم اطلاعات جغرافیایی ) ) GIS و سنجش از دور ) ) RS این اشکالات مرتفع گشته و خصوصیات شبکه زهکشی حوزه بزرگ سفیدرود در استان کردستان با دقت بالا و به صورت اتوماتیک استخراج گردد . بدین منظور در اولین گام از تحقیق رقوم ماهواره ای ) + ) ETM حوزه از سازمان مربوطه خریداری شده و در نرم افزار های RS ای مانند Erdas 8.3.1 و Global Maper مورد پردازش و رفع نواقص قرار گرفت . در مرحله بعد این رقوم با فرمت مناسب به نرم افزار ArcView وارد گردیده و جهت بالا بردن وضوح، TIN و Grid و سپس مجدداٌDEMحوزه تهیه گردید . با نصب اکستنشن HEC-GeoHMS بر روی نرم افزار ArcView و استفاده از قابلیت های این الحاقیه هیدرولوژیکی، شبکه زهکشی و مرز تقسیم آب کل حوزه با دقت بالا استخراج گردید و نهایتاً با تعریف پروژه های جدید برای هر آبراهه اصلی تعداد زیادی از مشخصات حوضه ها و آبراهه ها به صورت کمی استخراج و امکان استخراج خصوصیات موفومتری تمامی حوضه ها و حتی آبراهه های درجه 1 فراهم گردید . از سوی دیگر با رقومی کردن آبراهه های قابل تشخیص بر روی نقشه های توپوگرافی 1:50000 موجود ، تطابق و یا تفاوت های بین شبکه های زهکشی تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت . نتایج نشان داد که با توجه به قابلیت و دقت زیاد تکنیک های به کار رفته، امکان شبیه سازی و استخراج خصوصیات جدید ژئومتری حوضه ها و آبراهه های حوضه با دقت فراوان فراهم گردیده است .

کلیدواژه ها

، حوزه های آبخیز، شبکه زهکشی، GIS HEC-GeoHMS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.