بررسی علل تغییرات بار معلق طولی هم زمان پایاب رودخانه قزل اوزن

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1396
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضائی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان

چکیده

بار معلق در رودخانه ها ناشی از فرسایشهائی است که در سطح حوزه آبخیز و در مسیر جریان آب از طریق فرسایش کناره ها و کف در رودخانه اتفاق می افتد . بمنظور بررسی دلایل تغییرات هم زمان بار معلق از دید گسترش انواع سازندهای زمین شناسی و کاربری اراضی در پایاب رودخانه قزل اوزن، سه ایستگاه آب سنجی متوالی با فواصل حدود 40 کیلومتر و 150 کیلومتر از همدیگر انتخاب شدند . در ادامه با استفاده از داده های رسوب سنجی موجود، نسبت به استخراج مقادیر رسوب معلق هم زمان در بین سالهای 1347 الی 1381 به تعداد 40 مورد اقدام گردید . سپس با استفاده از نقشه های با مقیاس 1/250000 انواع و وسعت کاربریهای مختلف اراضی و گروه سازندها و واحدهای سنگی زمین شناسی در قالب گروه های فرسایشی مقاوم تا سست استخراج شده و تجزیه و تحلیل های آماری لازم انجام شد . نتیجه آنکه ایستگاه های آب سنجی پائین دست ( اوستور و بعد گیلوان ) در مقایسه با ایستگاه بالا دست ( پل دختر ) از نظر دبی جریان و غلظت بار معلق و همچنین غلظتهای هم زمان دارای رابطه خطی با ضریب همبستگی مثبت معنی دار بوده و غلظت بار معلق افزایش و کاهش می یابد . تغییرات غلظت بار معلق به عنوان تابعی از تغییرات در وسعت نوع کاربری اراضی و گروه سازندهای زمین شناسی و واحدهای سنگی قابل تبیین بوده و بر اساس این یافته مدل نمودن غلظت بار معلق در هر نقطه از مسیر پائین دست با استفاده از داده های ایستگاه بالا دست و متغیرهای مذکور قابل تبیین است .

کلیدواژه ها

بار معلق هم زمان، گروه های زمین شناسی و واحدهای سنگی فرسایشی، کاربری اراضی، رودخانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.