نقش مشارکت مردم در طرحهای آبخیزداری

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3883
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه شمشاد

دانشجوی کارشناسی ارشد ترویج منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علو

ایرج ملک محمدی

هیات علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

کشاورزی پایدار به معنای دستیابی به ح داکثر ظرفیت باروری و تولید مستمر در اراضی کشاورزی همراه با حفاظت از منابع پایه ( آب، خاک و تنوع زیستی ) می باشد . با توجه به کمبود نزولات آسمانی و توزیع نامناسب آن، محدودیت منابع و ناهمواری ها درکشورمان ایران، استفاده از زمینهای قابل کشت بسیار دشوار گشته است . رشد سریع جمعیت از یکسو و پایین بودن سطح فناوری تولید محصولات کشاورزی و دامی بدلیل محدودیتهای طبیعی از قبیل شرایط نامناسب اکولوژیکی، کمبود منابع آبی وعدم استفاده صحیح از منابع پایه و روند تصاعدی تخریب منابع طبیعی کشور مانند خاک و اراضی و باتوجه به نقش بخش کشاورزی در امنیت غذایی کشور لزوم توجه به توسعه پایدار کشاورزی اجتناب ناپذیر می باشد . مسلم است که آبخیزداری نیز باعث ازدیاد تولیدات زراعی، مرتعی، جنگلی و دامی و به تبع آن نتایج اقتصادی و نیز اجتماعی خواهد شد . نگاهی به علل اصلی فرسایش منابع طبیعی این نکته را آشکار می سازد که انسان بطور مستقیم و غیرمستقیم در این امر دخالت دارد . از آنجا که عامل اصلی تخریب عدم آگاهی بهره برداران نسبت به اهمیت منابع طبیعی است باید تلاش کرد تا در برنامه های توسعه روستایی که حفظ و احیاء منابع طبیعی از رئوس آن می باشد از تولید محوری به سمت انسان محوری حرکت کنیم . با توجه به اینکه یکی از اصول مدیریت صحیح در این زمینه توسعه منابع انسانی است اولین اقدام در توسعه و ارتقاء کیفیت نیروی انسانی آموزش است که موجب تغییر در رفتار، بینش و مهارت انسانها می گردد . ترویج بعنوان یک فعالیت آموزشی، ن قش مهمی در جلب مشارکت مردم در طرحهای آبخیزداری دارد و برای این هدف از نشر و انتقال دانش و مهارتها از منابع تحقیقاتی به روستایی استفاده می کند .

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، مشارکت، آبخیزداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.