کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور جهت تهیه نقشه شماره منحنی ( مطالعه موردی : حوزه آبخیز طالقان )

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد طهمورث

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه تهران، ایران

علی سلاجقه

استادیار گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگ

علی افضلی

دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

علی فرسودن

کارشناس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

از جمله روشهای معمول در هیدرولوژی جهت برآورد عمق رواناب، روش پیشنهادی سازمان حفاظت خاک (SCS) آمریکا است که برای حوضه هایی که در آنها داده های اندازه گیری دبی رواناب وجود ندارد بکار می رود . در این روش، تهیه نقشه شماره منحنی (CN) نیاز اولیه می باشد . از جمله خصوصیات فیزیکی مورد نیاز جهت تهی ه نقشه شماره منحنی، وضعیت پوشش گیاهی حوزه و گروههای هیدرولوژیکی خاک می باشد . در این مقاله برای برآورد این خصوصیات در یکی از زیرحوزه های حوزه آبخیز طالقان از تکنیک های سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و سنجش از دور (RS) استفاده شده است که علاوه بر بالا بردن سرعت کار، باعث افزایش دقت در تخمین عدد شماره منحنی (CN) و در نتیجه محاسبه دقیقتر رواناب می گردد . جهت تهیه نقشه شماره منحنی در زیرحوزه خودکاوند، ابتدا واحدهای هیدرولوژیکی منطقه در مح یط )GIS نرم افزار ) ILWIS 3.2 تفکی ک گردی ده و سپس نقشه گروههای هیدرولوژیک خاک منطقه تهیه شد و در محیط GIS دیجیتایز و ژئورفرنس گردید . نقشه پوشش گیاهی نیز با استفاده از پردازش تصویرسنجنده ETM ماهواره لندست در محیط IDRISI استخراج شد . در نهایت با تلفیق نقشه ها و استفاده از تحل یل های GIS نقشه شماره منحنی واحدهای هیدرولوژیکی منطقه مطالعات ی تهی ه گردی د . نتایج نشان داد که ب یشترین مقدار شماره منحن ی رواناب در شر یط رطوبت ی متوسط در منطقه مطالعاتی ، 89 و کمتر ین مقدار 45 می باشد .

کلیدواژه ها

رواناب، شماره منحنی، GIS ، RS ، طالقان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.