بررسی مکانیسم های وقوع پدیده زمین لغزش در منطقه سیرسپرانلو با تاکید بر عوامل آنتروپوژن شرق حوضه آبریز اترک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی
  • کد COI اختصاصی: ECONF04_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 832
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل بهنیافر

دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

هادی قنبرزاده

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

مجتبی اسدی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

علی نادری مایوان

استادیار دانشگاه بجنورد

چکیده

پدیده زمین لغزش از جمله مخاطرات ژئومورفیکی است که در خراسان شمالی و به خصوص دامنه های کپه داغ در حد فاصل شیروان – بجنورد معمولاً با خسارات و پیامدهای اقتصادی فراوان همراه است. این پدیده تهدیدی جدی از نظر فرسایشخاک، تخریب دامنه ها، جنگل ها، اراضی کشاورزی، جاده ها، مناطق مسکونی و نیز پرشدن مخازن سدها در منطقه محسوب می شود. تحقیق حاضر با استفاده از روش تجربی و استقرایی انجام گرفته که به بررسی علل و مکانیسم های ناپایداری دامنه ها با تاکید بر اثرات آنتروپوژن در محدوده روستای سیرسپرانلو واقع در شمال شرق شهرستان شیروان و شرق حوضه آبریزاترک پرداخته است. سنگ بستراصلی آبادی سیرسپرانلو وپیرامون آن را سازند سست سرچشمه از تناوب شیل و مارن با تداخل های آهکی تشکیل می دهد که استعداد بالایی برای وقوع زمین لغزش ها دارد. نتایج پژوهش نشان داد که کاربری غیراصولی زمین به تشدید این زمین لغزش و فعال شدن دیگر زمین لغزه های دیرینه منطقه کمک کرده و خساراتی را به بارآورده است.کاربری غیر اصولی زمین از طریق گسترش دیمزارها و پمپاژ آب رودخانه به روی دامنه های پر شیب منطقه بودهکه منجر به ناپایداری دامنه ای و تشدید زمین لغزه های بزرگ تر شده است که یکی از آنها زمین لغزش سیر سپرانلو است. این زمین لغزه به لحاظ ژئومورفیکی، فعال می باشد و هرگونه برنامه ریزی در منطقه بایستی متکی بر اصول تثبیت دامنه ها در اطراف این پدیده باشد.

کلیدواژه ها

زمین لغزش، آنتروپوژن، کاربری اراضی، سیرسپرانلو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.