CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثرسنجی طول سفر بر میزان آلاینده های تولیدی توسط وسائل نقلیه سواری و جذب آن بوسیله درختان در مطالعات توجیه زیست محیطی احداث راه ها و تقاطعات غیرهمسطح (مطالعه موردی تقاطع غیرهمسطح حصارک کرج)

عنوان مقاله: اثرسنجی طول سفر بر میزان آلاینده های تولیدی توسط وسائل نقلیه سواری و جذب آن بوسیله درختان در مطالعات توجیه زیست محیطی احداث راه ها و تقاطعات غیرهمسطح (مطالعه موردی تقاطع غیرهمسطح حصارک کرج)
شناسه ملی مقاله: SDRC01_073
منتشر شده در اولین همایش ملی توسعه پایدار در راهسازی با رویکرد حفظ محیط زیست در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیدحامد سیدمتین - کارشناس ارشد راه و ترابری
عادل کاولی حقیقی - کارشناس ارشد راه و ترابری

خلاصه مقاله:
یکی از مهمترین چالشهای زیست محیطی حال حاضر بحث تولید آلایندههای ناشی از مصرف سوخت وسائل نقلیه سواری می باشد که منجربه آلودگی هوا گردیده است. کاهش طول سفر وسائل نقلیه یکی از راهکارهای اصلی کاهش مصرف سوخت و بالتبع آنکاهش آلودگی هوا میباشد. اما زمانی که برای دستیابی به طول سفر کمتر نیاز به قطع و یا جابجایی درختان باشد مطالعات توجیه زیست محیطی نمود پیدا مینماید. در این مقاله توجیه زیست محیطی قطع و جابجایی درختان در مقابل کاهش طول سفر و پیامدهای ناشی از آن بررسی شده است. مطابق بررسی های بعمل آمده مشخص گردیده یک درخت بالغ در سال معادل 21 کیلوگرم دیاکسید کربن جذب می نماید. 3 مطابق استاندارد یورو 4 میزان مونوکسید کربن تولیدی وسائل نقلیه سواری با سوخت بنزین بازای هر کیلومتر یک گرم تعیین گردیده است. 4 بر این اساس نقطه سر به سر طول سفر کاهش یافته در مقابل قطع یک درخت در هر سال 21000 کیلومتر می باشد.

کلمات کلیدی:
آلودگی هوا، توجیه زیست محیطی، کاهش طول سفر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/438320/