بررسی نقش فرهنگ سازمانی در استقرار مدیریت دانش در کتابخانه های سه قوه (مقننه،مجریه، قضائیه) شهر تهران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی پژوهشهای نوین در مدیریت، اقتصاد وحسابداری
  • کد COI اختصاصی: MRMEA01_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 881
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رحیمیان

استادیار گروه مدیریت آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی

مسلم پیری زمانه

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی.

علیرضا رضایان قیه باشی

کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین انواع فرهنگ سازمانی با فرآیندهای مدیریت دانش در کتابخانه های سه قوه )مقننه، مجریه و قضائیه( می پردازد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه پژوهشی پیمایشی تحلیلی می باشد. جامعه - آماری این پژوهش بر مبنای روشسرشماری شامل کلیه مدیران و کارکنان سه کتابخانه سه قوه )کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، کتابخانه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری و کتابخانه معاونت حقوقی قوه قضائیه( در شهر تهران است که از 012 نفر جامعه آماری 111 نفر یعنی تقریبا 18 درصد جامعه به پرسشنامه ها پاسخ داده اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای حاوی 02 پرسش بوده که بخش اول آن برگرفته از کامرون و کوئین برای سنجش الگوی فرهنگ سازمانی کتابخانه ها، و بخش دوم برگرفته از شرون لاسون برای بررسیفرآیندهای مدیریت دانش در کتابخانه هاست. روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظرات کارشناسان و صاحبنظران تایید گردیده و برای تعیین پایایی آن از فرمول آلفای کرونباخ استفاده شده که پایایی آن برای مدیریت دانش ) 69 r = 2/ ( و برای فرهنگ سازمانی r=0/97 تعیین گردیده است. در این پژوهش رابطه بین چهار نوع فرهنگ سازمانی )فرهنگ گروهی، فرهنگ وضعیت سالار، فرهنگ سلسله مراتبی وفرهنگ مبتنی بر بازار( و ابعاد شش گانه مدیریت دانش شامل )ایجاد دانش، جذب دانش، سازماندهی دانش، ذخیره دانش، انتشار دانش و کاربرد دانش( مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که بین انواع فرهنگ سازمانی و ابعاد شش گانه مدیریت دانش رابطه مثبت و معنادار در سطح اطمینان 68 % وجود دارد. همچنین در این پژوهش نوع فرهنگ سازمانی در کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلسشورای اسلامی از نوع سلسله مراتبی و در دو کتابخانه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری و کتابخانه معاونت حقوقیقوه قضائیه از نوع مبتنی بر بازار بوده است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سه نوع فرهنگ سازمانی)گروهی، سلسله مراتبی و وضعیت سالار( قادرند در مجموع 12 درصد از تغییرات مدیریت دانش را تبیین نمایند. در نتیجه فرهنگ سازمانی یکی از مهم ترین ابزارهای استقرار و اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان ها محسوب می شود

کلیدواژه ها

فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، کتابخانه های اختصاصی، قوه مقننه، مجریه و قضائیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.