بررسی تطبیقی شخصیت «چیچک »در «دده قورقود»با شخصیت «گردآفرید»در شاهنامه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی نوآوری و تحقیق در هنر و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: ARTHUMAN01_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فولادی

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه قم

مریم رحمانی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه قم

چکیده

مطالعه ی آثار حماسی و اسطوره ای هر سرزمینی نقش بارزی در شناخت فرهنگ آن سرزمین دارد.این اساطیر که با توجه به ویژگی های اقلیمی و فرهنگی هر قوم و ملتی شکل گرفته اند ، گویای جهان بینی خاص انسان ها به دنیای اطرافشان است .یکی از بن مایه های اساسی هر فرهنگ شیوه ی نگرش آنان به زنان جامعه است. این طرز تفکر که معمولاً در ادبیات اقوام ملل مختلف تجلی یافته است ، حاکی از تنگناها و محدودیت های اعمال شده بر زنان است.این موضوع تا حدی با درخشندگی اندک آنها در حماسه ها که با الگو برداری از ایزدبانوان اساطیری پدید آمده، جبران شده است. در طرح این داستان ها معمولاً داستان، حول محور شخصیت زنی قهرمان می چرخد که در قالب زنانگی خود،با پهلوانان رو به رو می شود و با آنها می جنگد و در بعضی مواقع آنها را شکست می دهد.شخصیت «چیچک »و «گردآفرید»نیز از جمله شخصیت های بارز در دو حماسه ی دده قورقود و شاهنامه هستند که داوطلبانه به نبرد پهلوان مردان می روند و در این رزم آزمایی،هنرهای رزمی خود را به نمایش می گذارند.با مطالعه ی تطبیقی این دو شخصیت که هدف اصلی این جستار است، می توان به وجوه مشترک دیگری نیز دست یافت که ویژگی مشترک بسیاری از پهلوان بانوهاست.

کلیدواژه ها

ادبیات حماسی ، زن ، پهلوان بانو ، شاهنامه ، دده قورقود ، ایران ، ترکیه ،

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.