ساخت و اعتبار یابی برنامه رایانه ای درمان اصلاح سوگیری توجه برای اختلال اضطراب اجتماعی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی روانشناسی و علوم رفتاری
  • کد COI اختصاصی: PSYCHOCONF03_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن شفیعی

استادیار گروه روان شناسی دانشگاه پیام نور

حسین زارع

استاد گروه روان شناسی دانشگاه پیام نور

احمد علی پور

استاد گروه روان شناسی دانشگاه پیام نور

جواد حاتمی

استادیار گروه روان شناسی دانشگاه تهران

چکیده

مقدمه: اضطراب اجتماعی یکی از شایع ترین اختلالات روانی است. نظریات شناختی اضطراب اجتماعی، سوگیری توجه را به عنوانعامل سبب شناختی و تدوام بخش اضطراب اجتماعی محسوب می کنند. اصلاح سوگیری شناختی، الگویی آزمایشی و رویکردینوآورانه جهت اصلاح سوگیری های شناختی است. پروتکل های اصلاح سوگیری توجه، یکی از تکنیک های اصلاح سوگیریشناختی هستند که توانمندیشان را به عنوان مداخلات درمانی برای آسیب شناسی هیجانی آغاز کرده اند. پژوهش حاضر به معرفی ومراحل ساخت برنامه رایانه ای اصلاح سوگیری توجه و بررسی روایی و اعتبار آن می پردازد. روش: پایایی چهره های مورد استفادهدر برنامه رایانه ای اصلاح سوگیری توجه توسط 120 دانشجو مورد بررسی قرار گرفت. روایی و اعتبار برنامه رایانه ای اصلاح سوگیریتوجه در دو گروه (16 نفر) دارای اختلال اضطراب اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج بیانگر روایی و اعتبار بالای برنامهرایانه ای اصلاح سوگیری توجه و چهره های مورد استفاده در آن بود. نتایج حاصل از اجرای این برنامه در نوجوانان دارای اختلالاضطرب اجتماعی بیانگر روایی افتراقی این تکنیک درمانی و توانمندی آن در کاهش اضطراب اجتماعی و سوگیری توجه بود. نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر به روشنی نشان می دهد که استفاده از فراینده های رایانه ای آموزش توجه می تواند نویدبخش مداخلهای جایگزین یا مکمل در کاهش اضطراب اجتماعی و سوگیری توجه باشد.

کلیدواژه ها

اختلال اضطراب اجتماعی، اصلاح سوگیری شناختی، اصلاح سوگیری توجه، آموزش توجه، درمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.