امکان سنجی اقتصادی کارخانه بازیافت قطعات الکترونیکی: مطالعه موردی مادربرد کامپیوتر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در مهندسی صنایع و مهندسی مکانیک
  • کد COI اختصاصی: NRIME01_331
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2767
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سودا مولایی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه

بابک قالبساز جدی

عضو هیئت علمی گروه مهندسی صنایع دانشگاه ارومیه

سمیه حیدر زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه

سولماز بهروش

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه

چکیده

عمر کوتاه تجهیزات رایانه ای و تمایل مردم به استفاده از تجهیزات الکترونیکی جدید سبب شده است که به تدریج به بحث زباله های الکترونیکی به مشکل بزرگی در سطح دنیا تبدیل شود. در این مطالعه وضعیت جمع آوری و بازیافت یک نوع زباله های الکترونیکی (مادر برد رایانه های اسقاطی) جهت استخراج فلزات ارزشمند (و مرز طلا، نقره، پالادیوم و مس) را از نظر اقتصادی مورد بررسی قرار داده ایم. جمع آوری داده های لازم برای انجام این تحقیق از طریق مصاحبه با افراد و مسئولان صورت گرفته است. همچنین در این مطالعه اطلاعات مربوط به عمر مفید، وزن متوسط رایانه و مادربرد و همچنین تعداد رایانه های موجود در ایران و تعداد مادربردها را تدوین زده ای. برای تخمین درآمد حاصل از بازیافت مادربرد ضایعاتی از داده های زیر استفاده نموده ایم: قیمت فلزات قابل بازیافت در مادربردها ، تعداد مادربرد ماهان و همچنین بازده دستگاه مورد نظر. هزینه بازیافت را با توجه به هزینه خرید زمین تا با ساخت سوله و هزینه خرید مادربرد ، حقوق و دستمزد کارکنان، نگهداری و تعمیرات و ارزش اسقاطی ماشین آلات محاسبه کرده ایم. در نهایت با بررسی و تحلیل اقتصادی هزینه ها و درآمدهای ناشی از سرمایه گذاری برای احداث کارخانه بازیافت زباله الکترونیکی، میزان نرخ بازگشت سرمایه را به دست آوردیم. نتیجه مطالعه نشان می دهد که جمع آوری و بازیافت مادربرد رایانه های اقساطی از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر می باشد.

کلیدواژه ها

بازیافت، زباله الکترونیکی، مادر برد، امکان سنجی اقتصادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.