بررسی دسترس پذیری و تحرک عناصر سنگین در رسوبات محدوده معدن زغال سنگ آق دربند (شمال شرق ایران)، با استفاده از روش استخراج ترتیبی BCR

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی بهداشت محیط،سلامت ومحیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: HYGIENE02_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فضه عدلی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی گروه زمین شناسی، مشهد، ایران

رحیم دبیری

استادیار، گروه زمین شناسی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، ایران

محمد جوانبخت

استادیار، گروه زمین شناسی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، ایران

مرجان بخشی مزده

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی گروه زمین شناسی، مشهد، ایران

چکیده

استخراج و معدنکاری زغال سنگ در بسیاری از موارد موجب آلودگی محیط زیست می شود. در این تحقیق نمونه های رسوب برداشت شده از اطراف کارخانه زغال شویی و کک پزی معدن زغال سنگ آق دربند با استفاده از روش استخراج ترتیبی فلزات سنگین ، مورد بررسی قرار گرفته اند، تا منشا این فلزات در رسوبات منطقه مشخص گردد. بر اساس نتایج حاصل از روش استخراج تدریجی مشخص گردید که از مجموع کل غلظت، عناصر آهن، کادمیوم و سرب با فاز اول یا تبادل پذیر همراه بوده و عناصر نیکل، روی و کروم با فاز چهارم یا بازمانده همراه است. با توجه به نتایج گونه سازی در نمونه های مورد بررسی می توان گفت که سه فلز آهن، کادمیوم و سرب که بیش از 60 % در محدوده زیست دسترس پذیر قرار دارند، منشا انسان زاد داشته و موجب آلودگی رسوبات شده اند. همچنین نیکل ، روی و کروم که بیشتر در بخش باقی مانده (تثبیت شده در ساختمان کانی ها) قرار دارند، منشا زمین زاد داشته و حاصل فرسایش و هوازدگی سنگ های منطقه می باشند.

کلیدواژه ها

زیست دسترس پذیری ، فلزات سنگین، استخراج ترتیبی، زغال سنگ، معدن آق دربند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.