رذیلت ریا و آثار فردی و اجتماعی آن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی اخلاق و آداب زندگی
  • کد COI اختصاصی: ETHICS04_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد رحمتی

دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه اخلاق دانشگاه زنجان

سحر کاوندی

دانشیار دانشگاه زنجان

چکیده

کسب سعادت و رضایت الهی و دوری از شقاوت و غضب الهی، هدف اصلی مسلمانان در اعمالشان است؛ به گونه ای که حتی می توان هر عمل مباحی را با نیت تقرب به خداوند انجام داد تا در حصوص سعادت و کسب رضایت الهی موثر باشد. از جمله انحرافات اخلاقی که مبتلا به بسیاری از اعمال انسانهاست، رذیلت ریا است. تاثیر مستقیم خلوص نیت و یا ریاکاری در سعادت و یا شقاوت اخروی انسان و نیز کسب رضایت یا غضب الهی و همچنین ورود آیات و روایات بسیار در این زمینه ما را بر آن داشت تا ضمن فهم چیستی ریا، موارد مجاز آن – مانند کتمان گناهان – و نیز موارد مذموم آن؛ مانند ریا در عبادت برای کسب جاه و مقام در دنیا را مشخص کرده و حکم اخلاقی و شرعی آن را بیان کنیم، تا در نتیجه اعمال خود را از ابتلای به ریای مذموم دور کرده و مورد غضب الهی واقع نشویم. و دیگر اینکه در صورت ابتلای به این رذیلت اخلاقی در صدد اعاده آن عمل باشیم. در این مقاله پس از تبیین ماهیت ریا، اثرات فردی و اجتماعی آن، راه های درمان و رفع این رذیلت اخلاقی از نظر اخلاقیون مسلمان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

کلیدواژه ها

اخلاق اسلامی، ریا، تظاهر، نفاق، سعادت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.