بررسی بافت فرسوده ناحیه مرکزی شهرایلام (با تاکید بر ویژگی های کالبدی)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس سالانه تحقیقات در مهندسی عمران،معماری و شهرسازی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: CAUEM01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 678
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق صیدبیگی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

اکثر شهرهای کشور که از بافت تاریخی برخوردار است، دارای بافت فرسوده نیز می باشد و این بافت فرسوده خود نشان دهنده قدمتتاریخی شهر در ادوار مختلف و شناسنامه شهر است . بافتهای فرسوده در سه دسته می توان مورد بررسی قرار داد :الف - بافت های میراث فرهنگیب - بافت های فاقد میراث فرهنگیج - بافت های حاشیه ای (سکونتگاه های غیر رسمی) .بافت فرسوده از هر گونه که باشد، چالشی است در حیات شهر ، و آنچه در بافت فرسوده رها شده می ماند ، تنها در همان بافت رسوبنمی کند ، به همه شهر بازتاب می دهد و از آن فراتر بر منظر شهر می نشیند . ناحیه مرکزی که یکی از نواحی قدیمی شهر ایلام میباشد، این ناحیه دارای بافت تقریباً منظم و از نظر شکل تقریباً شطرنجی است مساحت این ناحیه حدود 35/82 هکتار و دارای 13365نفر می باشد . این ناحیه ازنظرموقعیت جغرافیایی در سمت شرق شهر قرار دارد و موقعیتی تقریباٌ مرکزی نسبت به شهر ایلام دارد. اینناحیه دارای بافتی متراکم و تقریباٌ نامنظم می باشد. معابر این ناحیه نسبتاٌ نامنظم و کلاٌ آسفالت می باشند که بیانگر قدمت این ناحیه میباشد. هدف از این پژوهش شناسایی بافت های فرسوده در این ناحیه ، ارائه راه حل جهت برطرف کردن مشکلات ناشی از فرسودگی آنها،میزان مشارکت مردم ناحیه در بازسازی، نوسازی و بهسازی این بافت ، مشکلات ناحیه و نوع دسترسی به خدما ت در ناحیه (با تاکیدبر ویژگی های کالبدی ناحیه) می باشد . روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی – تحلیلی است که جمع آوری داده ها به شیوه اسنادی ومیدانی (مشاهده ، پرسشنامه) انجام می گیرد . وتجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار های Spss می باشد. نتایج این پژوهشنشان می دهد بافت موجود بویژه در زمینه ی شبکه معابر، دسترسی ها، کیفیت ابنیه ، فضای سبز عمومی و خصوصی و همچنینمشکلات دفع آبهای سطحی ، فاضلاب و جمع آوری بموقع زباله معضلاتی را بوجود آورده که نیازمند ، طرح های ساما ندهیویژه ای است که مشارکت مردمی و همکاری سازمان هایی چون شهرداری و سازمان مسکن و شهرسازی و سایر ارگان های مرتبط باشهر را می طلبد.

کلیدواژه ها

بافت فرسوده، مشارکت، شهر ایلام، ناحیه مرکزی.، کالبد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.