ارزیابی تأثیرات هندسهی معماری ایرانی- اسلامی بر ادراک مخاطبان به روش افتراق معنایی (نمونه موردی: آرایههای گنبدهای ایرانی)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی معماری و شهرسازی اسلامی و ترسیم سیمای شهری پایدار با گذر از معماری ایرانی- اسلامی و هویت گمشده آن
  • کد COI اختصاصی: AUSI01_366
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1027
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی علی آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

محمدتقی پیربابایی

دانشیار دانشکدهی معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

احد نژادابراهیمی

استادیار دانشکدهی معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

فرضیات این پژوهش این است که بین میزان آرایه های تزیینی هندسی سطوح و تأثیرات ادراکی مخاطبان یک رابطه ی خطی مستقیم وجود دارد. فرض بر این است با افزایش آرایه ها، تأثیرات ادراکی نیز تغییر می یابد. و نیز بین زمینه ی مخاطب و نحوه ی ادراک او رابطه ای معنادار وجود. در این پژوهش بنابر فرضیه ی مطرح شده، موضوع تأثیرات هندسه ی معماری ایرانی بر ادراک مخاطبان خاص (دانشجویان معماری) و مخاطبان عام (دانشجویان غیر مرتبط با معماری، فنی مهندسی) بر مبنای روش تحقیق روانشناسی محیطی افتراق معنایی مورد بررسی تجربی قرار گرفته است. پرسشنامه ای تدوین و توسط دانشجویان دوره ی لیسانس معماری و مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد تکمیل گردید. (50 دانشجوی معماری و 50 دانشجوی مهندسی) از دانشجویان مذکور خواسته شد که مجموع 15 تصویر از معماری ایرانی در سطوح مختلف از نظر آرایه های تزیینی هندسی را با کمک آزمون مقیاس افتراق معنایی پنج امتیازی لیکرت تحت سه عنوان که برآمده از آزمون های پژوهش بود، ارزیابی نمایند. نتایج وجود یک رابطه ای معنادار مابین معیارهای پژوهش را تصدیق و تأیید می کند.

کلیدواژه ها

هندسه ، ادراک، معماری ایرانی- اسلامی، مقیاس افتراق معنایی، آرایه های تزیینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.