بررسی رابطه تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی: پژوهش فراتحلیل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی نگاهی نو به تحول و نوآوری در آموزش
  • کد COI اختصاصی: NACIFE01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 793
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سالار عبدالملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

نازنین میرزاخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

در سال های اخیر، پژوهشگران زیادی به بررسی رابطه تفکر انتقادی با سواد اطلاعاتی پرداخته اند که حاصل این پژوهش ها نتایج متناقضی بوده اند که تعدادی از این تحقیقات، رابطه بین تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی را تأیید کرده اند و تعدادی نیز وجود این رابطه را رد کردهاند. ازاینرو پژوهشگر در پژوهش حاضر بر آن است تا با بهره گیری از روش فراتحلیل، مطالعات انجام یافته در این زمینه را شناسایی کرده و نتایج کمی حاصل از این تحقیقات را باهم ترکیب کرده و نتیجه ای جامع حاصل شود. جامعه موردمطالعه در این پژوهش، تحقیقات موجود در زمینه رابطه تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی در دانشگاه های سطح استان تهران، دنشگاه خوارزمی و دانشگاه تبریز، مرکز اسناد و اطلاعات مدارک علمی ایران و پایگاههای اطلاعاتی SID ، magiran و noormags بودند نمونه پژوهش نیز اندازه اثرهای به دست آمده از مطالعات موجود در این زمینه بودند. درمجموع 15 اندازه اثر در زمینه موردنظر انتخاب شدند که از آنها، 10 اندازه اثر باقی ماند و مابقی از چارچوب نمونه گیری خارج شدند. به منظور جمع آوری نمونه از روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس استفاده شد. جهت تحلیل اطلاعات از نرم افزار CMA2 و نرمافزار SPSS استفاده شد. نتایج حاکی از اندازه اثر 0/41 بین تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی بود. طبق شاخص کوهن اندازه اثر به دست آمده نسبتا بالا ارزیابی می شود؛ یعنی رابطه بین دو متغیر تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی نسبتاً بالاست. در نهایت می توان گفت: از آنجا که هم تفکر انتقادی بهعنوان تفکر سطح بالاتر به حساب می آید و هم سواد اطلاعاتی به عنوان سواد سطح بالاتری محسوب می شود، طبیعی است که بین این دو متغیر از بسیاری جهات ارتباط وجود داشته باشد؛ به این دلیل که هردوی این متغیرها نیاز به پردازش های عمیق تر و پیچیده تر دارند.

کلیدواژه ها

فراتحلیل، تفکر انتقادی، سواد اطلاعاتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.