تعیین شدت فرسایش و رسوبزایی اراضی در حوزه آبخیز تهم چای با استفاده از مدل پسیاک و GIS

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: همایش ژئوماتیک 82
  • کد COI اختصاصی: GEO82_57
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2506
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز عبدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان زنجان

محمدرضا حسنلو

دانشجوی کارشناس ارشد آبخیزداری دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

یکی از بزرگترین مشکلات منابع طبیعی، مسئله فرسایش خاک است. با از دست رفتن خاک مهمترین منبع تولید مایحتاج بشر از بین می رود که جبران این امر غیرممکن است . جهت شناسایی دقیق عوامل تخریب خاک نیاز به اطلاعات پایه دقیق می باشد، امروزه وجود سیستم های ابزار دقیق و مدلهای مختلف این تو انایی و ابزار را در اختیار انسان قرار داده اند که بتوان با استفاده از آن اطلاعات پایه را ذخیره ودر صورت نیاز بازیابی نمود . در این مقاله با استفاده مدل پسیاک ( P.S.I.A.C) و قابلیتهای سیستم (GIS) اراضی زیر حوزه آبخیز تهم چای از نظر فرسایش و رسوبزایی مورد ار زیابی و بررسی قرار می گیرند . بدین منظور از تلفیق مدل پسیاک (P.S.I.A.C) و (GIS) میزان شدت فرسایش و مقدار رسوب تولید شده را حوزه ها می توان برآورد نمود . با توجه به اینکه نقشه های توپوگرافی، شیب، جهت و زمین شناسی در تعیین واحدهای همگن کاربرد دارند، لذا این دا ده ها بصورت لایه های اطلاعاتی وارد محیط سیستم ( GIS) شده و بعد از پردازش و ساماندهی آنها با توجه به مدل پسیاک اقدام به رده بندی و امتیازدهی به هر یک از عوامل موثر در شدت فرسایش و رسوبزایی گردید . در نهایت با جمع بندی امتیازات هر یک از این لایه ها , امتیاز نهایی استخراج و بر این اساس شدت فرسایش و رسوبزایی اراضی منطقه مورد مطالعه تعیین گردید. بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق و تجربیات قبلی انجام شده , این روش در مناطقی که از نظر شدت فرسایش و رسوبزایی در حد کم تا خیلی کم هستند قابل استفاده می باشد همچنین با مقایسه میزان رسوب بدست آمده با میزان واقعی اندازه گیری شده در ایستگاه هیدرومتری پالتی , واقع در خروجی حوزه مشاهده گردید که نتیجه بدست آمده، دارای همخوانی مناسبی با ارقام اندازه گیری شده، دارد.

کلیدواژه ها

سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، شدت فرسایش, رسوبزایی، مدل (. P.S.I.A.C)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.